top of page

25 jarige demo’s van DuvelDuvel gepresenteerd bij ‘Contact High’ hiphop-fototentoonstelling

Om te vieren dat hiphop - de muziek, de subcultuur én de lifestyle - deze zomer vijftig jaar bestaat, hebben Révolt, HipHopHuis en John 106 het initiatief genomen om de rondreizende fototentoonstelling 'Contact High: A Visual History of Hip-Hop' in augustus voor drie weken naar Rotterdam te halen. Hoewel de gefotografeerde artiesten van deze expositie overwegend Amerikaans zijn, is het verhaal dat zij vertellen universeel en wordt omarmd door miljoenen jongeren wereldwijd. Zo ook in Rotterdam.



'Rijmpappie#1 ‘The Lost Demo Tape'

Als onderdeel van de expositie presenteren audiobrand Fresh ‘n Rebel en sneakershop Woei het project ‘ Rijmpappie#1 ‘The Lost Demo Tape', de nooit eerder uitgebrachte demotape van Duvels legendarische debuutalbum Rijmpappie Nummer Eén.

De ongekroonde koning van de Nederlandse undergroundrap

Rijmpappie Nummer Eén is Rotterdams cultureel erfgoed en zette de stad in 1998, samen met een ander album van Rotterdamse hiphopformatie Postmen, mede op de hiphopkaart. Anders dan Postmen, die hetzelfde jaar doorbrak bij het grote publiek met hun debuutalbum Documents, ging Duvel de undergroundweg. Hij bood zijn tracks gratis aan op het internet, ruim voordat er zoiets bestond als streaming-diensten. Die aanpak is typerend voor zijn eigenzinnige benadering en met zijn ongrijpbare cultstatus vestigt Duvel zijn naam als de ongekroonde koning van de Nederlandse undergroundrap.



'Precies zoals hiphop in de havenstad groot is geworden'

‘Rijmpappie#1 ‘The Lost Demo Tape' is een ode aan vijftig jaar hiphop in het algemeen, en aan de Rotterdamse rapcultuur in het bijzonder. Rauw en compromisloos: precies zoals hiphop in de havenstad groot is geworden. Het resultaat is vanaf donderdag 10 augustus exclusief te horen in een - door beide Rotterdamse merken - speciaal ontworpen ruimte van de expo op een vintage taperecorder.


Op cassette in zeer beperkte oplage

Na afloop van de expositie zal de demo in zeer beperkte oplage worden uitgebracht op cassette in samenwerking met Ruyzdael Music. De cassettes worden aangeboden in combinatie met een uniek Duvel shirt met alle partners en zullen alleen te koop zijn via de webwinkels van WOEI en Ruyzdael Music.

bottom of page