top of page

Artiesten creëren custom voetbalshirts om geld op te halen voor arbeidsmigranten in Qatar

Niet veel WK’s hebben zoveel controverse ervaren als die van dit jaar in Qatar. Sinds werd besloten dat het WK van 2022 in Qatar zou plaatsvinden, hebben meerdere problemen zich voorgedaan. Voornamelijk de dood van 6500 arbeidsmigranten heeft wereldwijd voor veel ophef gezorgd. Amnesty International heeft samen met de Dublin-based winkel ‘Hen’s Teeth’ dertien kunstenaars en designers bij elkaar gebracht om geld op te halen voor het onderzoek naar arbeidsmisbruik in Qatar.

Beeld: Hen's Teeth


Qatar is het eerste land uit het Midden-Oosten dat het WK organiseert. In de aanloop naar het event zijn er meerdere zorgwekkende beschuldigingen naar buiten gekomen. Zo werd er in 2010 gesproken over omkoping van FIFA stemmen en tijdens de bouw van het stadion ontstonden er humanitaire bezwaren met betrekking tot uitbuiting. Nu het WK is begonnen, bestaan er nog steeds meningsverschillen over of het WK in Qatar wel ethisch verantwoord is. Het initiatief van Amnesty International en Hen’s Teeth - genaamd ‘Goalissimo’ - heeft dertien artiesten uitgenodigd om een uniek voetbalshirt te ontwerpen voor hun thuisland. Zo maakte kunstenaar Sebastian Curi met zijn vrouw Macarena Luzi een vervormde versie van het Argentijnse tenue; veranderde designer Eike König het shirt van Duitsland met humoristische typografie en gaf Kelly Anna een elegante en abstracte twist aan het Engelse shirt.


De voetbalshirts zijn niet alleen mooi om te zien; ook gaat de hele opbrengst naar het onderzoek van Amnesty International. Check op de site van Hen’s Teeth hoe je de shirts kan bestellen.
bottom of page