Banksy's oproep tot winkeldiefstal mogelijk onderdeel van een guerrillamarketingcampagne
Guess lanceerde onlangs Guess X Brandalised, een capsulecollectie met werken van kunstenaar Banksy. In een Instagrampost beschuldigt Banksy het Amerikaanse merk ervan zijn kunst zonder toestemming gebruikt te hebben. Winkeldieven in Londen werden opgeroepen om ‘zichzelf te helpen’ – ofwel kleding te stelen. Er wordt verschillend gedacht over het idee achter Banksy’s oproep.
Beelden: Guess
Dankbaarheid
Guess lanceerde de collectie vorige maand met veel bombarie en presenteerde het als samenwerking met Brandalised, een bedrijf dat licenties verleent voor ontwerpen van graffitikunstenaars. Zo zei Paul Marciano, creatief directeur van Guess: "De graffiti van Banksy heeft een fenomenale invloed gehad die door de hele populaire cultuur resoneert. Deze nieuwe capsulecollectie met Brandalised is een manier om onze dankbaarheid te tonen namens de modeindustrie."
“Ze hebben zichzelf voorzien van mijn kunstwerken zonder het te vragen, hoe kan het verkeerd zijn om hetzelfde te doen met hun kleding?”
Oproep tot diefstal
Vrijdag postte Banksy de etalage van de Guess-boetiek in Londen op Instagram. De winkel had het kunstwerk ‘The Flower Thrower’ als achtergrond gebruikt en paspoppen voorzien van de capsulecollectie. Banksy riep winkeldieven op om naar Regent Street te komen en de kleding te stelen. “Ze hebben zichzelf voorzien van mijn kunstwerken zonder het te vragen, hoe kan het verkeerd zijn om hetzelfde te doen met hun kleding?”

Guerrillamarketingcampagne
Guess anticipeerde meteen op de Instagram post door de boetiek aan de Regent Street te sluiten, de ramen af te dekken en het pand extra te beveiligen. In een verklaring benadrukte het merk dat de capsulecollectie een samenwerking is met Brandalised. Auteursrechtadvocaat Liz Ward bevestigde aan de BBC dat het werk van Banksy op die manier inderdaad legitiem verkregen is. Mogelijk was de Britse kunstenaar – wiens identiteit onbekend is – daar niet van op de hoogte of was de deal niet persoonlijk goedgekeurd. Maar er wordt ook gespeculeerd over de mogelijkheid dat Banksy’s oproep onderdeel is van een guerrillamarketingcampagne.
Politiek en activistisch
Banksy’s kunst staat erom bekend een politieke, activistische boodschap uit te dragen en discussie teweeg te brengen. Zo werd het kunstwerk 'Love is in the Bin' in 2018 - net nadat het voor 1,2 miljoen werd geveild - voor de helft versnipperd. Eerder deze maand dook er nieuw werk van de anonieme kunstenaar op in het oorlogsgebied in Oekraïne. Met onderstaande video liet Banksy op een indrukwekkende manier zien hoe dat werk tot stand gekomen is.
Video: Instagram Banksy