top of page

Bekijk Rogier Roeters’ humoristische illustraties tijdens zijn eerste soloshow bij Museum Voorlinden

Misschien heb je zijn tekeningen al wel eens voorbij zien komen op Instagram: op een simpele, gedurfde maar vooral ook grappige manier maakt Rogier Roeters illustraties waar ieder mens zich wel in kan herkennen. Met een kinderlijke, soms zelfs abstracte stijl brengt de 42-jarige kunstenaar gevoelige en persoonlijke onderwerpen aan het licht, die toch luchtig overkomen door de in-your-face openheid. Na zijn enorme succes op het internet - 130 duizend volgers en talloze likes verder - heeft Rogier nu zijn eerste soloexpostitie in het Museum Voorlinden van 10 juni tot 23 september 2023, waar meer dan 2500 van zijn illustraties tentoon worden gesteld. Voor iedereen die een (licht sarcastische) arm om de schouder wilt voelen is dit de plek om binnenkort een bezoek te brengen.


Foto: Bram Vreugdenhil


Kort en bondig

Veel mensen kennen Rogier onderhand als kunstenaar, maar hiervoor heeft hij vele andere disciplines uitgeprobeerd: hij was voetballer, managementstudent en goochelaar voordat hij begon met illustreren. Hij is een echte alleskunner en houdt zich graag bezig met verschillende activiteiten, maar er is één overkoepelend aspect: alles is kort en bonding. Grappen, verhalen en gedachtes moeten snel te begrijpen zijn en je meteen raken. In het internettijdperk waar mensen een zeer gelimiteerde aandachtsspan hebben, werken zijn illustraties ontzettend goed. In korte, uitgesproken teksten met tekeningen erbij verwerkt hij universele emoties zoals schaamte, twijfel, angst, verlangen en eenzaamheid. Combineer dat met droge, ongefilterde humor en je hebt werk wat veel mensen weet te verbinden en te raken.Niet te vangen

Rogier probeert de wereld vanuit verschillende invalshoeken te bekijken en stelt zich daarin ook kwetsbaar op. Alles is mogelijk: zo hebben ook een deel van zijn tekeningen een feministisch randje, zijn ze vanuit het perspectief van een vrouw geschreven of gaan ze over gevoelens die je alleen aan je beste vriend zou vertellen. In een interview met NRC vertelt Rogier over de diversiteit van zijn tekeningen: “Ik vind het fijn dat ik niet te vangen ben. Dat je niet kan zeggen: het gaat altijd over pik en kut. Of het is altijd een flauwe grap, of altijd filosofisch, altijd absurd. Ik probeer eigenlijk alles te verbinden en met elkaar te verweven.” Op het eerste gezicht lijken de illustraties misschien heel erg ‘milennial’ of ‘Gen Z’, maar juist de nieuwe expositie in Museum Voorlinden in Wassenaar laat zien dat Rogiers werk eigenlijk een heel breed publiek trekt; want we kennen allemaal schaamte, angst en onzekerheid. Of je nou al bekend was met Rogier Roeters of niet, de nieuwe expositie zal je hoogstwaarschijnlijk zowel laten lachen en als aan het denken zetten. Kaartjes zijn hier te vinden.


Foto: Thomas van Oorschot


bottom of page