top of page

Darryl bouwt aan eigen imperium met zijn populaire Surinaamse stripboek(en)

Bijgewerkt op: 11 jul. 2021

“Je referentiekader kan leidend zijn, maar het hoeft je kunnen en positie in het leven niet te bepalen”, vindt Darryl Veldman (32). Hij geeft het goede voorbeeld, want de Amsterdammer is niet alleen jongerenwerker en de tourmanager van Ronnie Flex en zijn band, binnenkort komt namelijk alweer het tweede deel van zijn Surinaamse stripboek voor kinderen ‘Mijn eerste woordjes in het Sranan’ uit.


 

CREATIVE

PASSPORT

Naam: Darryl Veldman

Leeftijd: 32

Werkt als: Jongerenwerker, tourmanager, striptekenaar

Werkt bij: Ronnie Flex, Swazoom Welzijn,

Bekend van: Stimofo strips 

Eigen imperium

De eerste oplage van deel één van Darryls ‘Stimofo strips’ - zoals hij het ook wel omschrijft - was binnen no time uitverkocht. De vraag was zó groot, dat Darryls familie moest bijspringen en er een opslagplaats voor nodig was. Inmiddels heeft de striptekenaar zelfs een eigen kantoor.


Het proces om een Surinaamstalig kinderboek uit te brengen, ging niet zonder slag of stoot. Darryl werd door meerdere uitgevers afgewezen. “Ik ben tijdens het creëren van het boek tegen een aantal gesloten deuren aangelopen. En ik ben er in elke fase als een autodidact mee omgegaan. Dit maakt dat de route soms langer is of meer obstakels kent. Maar toch blijf ik bouwen aan een eigen imperium. Ik ga niet meer zitten wachten. Vinden ‘ze’ mijn ideeën niet interessant genoeg, dan voer ik het gewoon zelf uit.”

'Lobi' voor de Surinaamse taal

Dat Darryls strips zo populair zijn binnen de Surinaamse-Nederlandse gemeenschap, komt omdat de Surinaamse taal - het Sranantongo - niet echt is overgedragen. “Hierdoor merk je dat er best een grote groep Surinamers is die de taal niet spreekt of schriftelijk beheerst.” Ondanks dat heeft de nieuwe generatie Surinaams-Nederlandse ouders wel de behoefte om de taal onder de knie te krijgen en over te dragen. Drijfkracht

Darryl is zelf ook vader van een dochter die uiteraard ook hele leuke lessen sranan tongo van hem meekrijgt. Toen ze in 2014 geboren werd, besefte hij dat het zijn visie op het leven veranderde. “Zij is mijn drijfkracht.” Van 2010 tot en met 2014 was Darryl theatermaker, maar hij wist toen niet zo goed hoe hij zijn leven betekenis moest geven. “In 2016 schreef ik mezelf, met behulp van mijn mentor Omar Watson, in bij de Kamer van Koophandel. In datzelfde jaar werd ik aangenomen als jongerenwerker in Amsterdam Zuidoost en eind 2019 tekende ik een strip waarmee ik graag een plekje in de krant wilde. Drie maanden later werd dit werkelijkheid in de lokale krant ‘Bijlmer&Meer’. Daarna had ik het nieuwe doel om een Surinaams kinderboek uit te brengen. En dat is gelukt.”


Niet onderschatten Darryls ‘journey’ naar zijn eerste Surinaamse kinderboek heeft hem een mooie levensles meegegeven. “Zoek niet teveel naar erkenning van de gevestigde orde. Onderschat niet waar je zelf toe in staat bent. Gun het jezelf, geloof in jezelf en beloof het jezelf.”


Toekomstplannen Vanaf 14 januari kun je het tweede deel van ‘Mijn eerste woordjes in het Sranan’ vooruitbestellen. Intussen gaat Darryl verder met nieuwe doelen die hij wil waarmaken. Eén daarvan: wellicht een samenwerking met Patta?bottom of page