top of page

De kracht van ‘One Dance’, ‘Despacito’ en ‘I Like It’: wat maakt een nummer een echte zomerhit

Welke associaties heb jij bij het woord ‘despacito’? Grote kans dat dit Spaanse woord je doet denken aan zonovergoten herinneringen van de zomer van 2017, toen Luis Fonsi, Daddy Yankee en Justin Bieber de ‘Despacito Remix’ uitbrachten en daarmee een wereldwijde megahit scoorden. Het lijkt erop alsof er ieder zomerseizoen wel één nummer voorbij komt wat de hitlijsten verovert en op ieder terras, boot of grasveldje te horen is. Zomernummers zijn een genre op zich, zou je kunnen zeggen. Drake heeft een aantal succesvolle zomerhits uitgebracht, maar ook Calvin Harris, Enrique Iglesias, The Weeknd en Shakira hebben het voor elkaar gekregen om meerdere jaren de soundtrack van de zomer te produceren. Wat is het geheim achter deze successen? Waarom zetten we sommige nummers de hele zomer op repeat, en andere niet? Lees hieronder meer over de elementen van een goede zomerhit, en wie weet kan jij de hit van 2023 al voorspellen.


Foto: Uriel Mont


Universele ervaring

Allereerst is het nodig om de volgende vraag te beantwoorden: waarom heeft specifiek de zomer zijn eigen soundtrack, en de rest van de seizoenen niet? Een deel van het antwoord ligt bij het feit dat de zomer een gedeelde ervaring is voor veel mensen in Westerse landen. Je hebt vakantie, het weer is eindelijk lekker, en iedereen lijkt zich in dezelfde zorgeloze staat van zijn te bevinden. Dit maakt dat het ‘zomerse gevoel’ een soort universele status krijgt. Doordat iedereen - min of meer - hetzelfde meemaakt, zijn we ook eerder geneigd om hier gezamelijk een specifieke soundtrack aan te koppelen. Daarnaast is de zomer een tijd van eenvoud. Als de eerste warme zonnestralen verschijnen, wil je het leven het liefst zo simpel mogelijk houden - en dit geldt ook voor de muziek waar je naar luistert. Virtuose jazz, politieke hiphop of traanopwekkende heartbreak songs zijn even niet nodig, alleen een catchy refrein en een vrolijke melodie.


Hoe simpeler, hoe beter

Dit brengt ons naar het volgende onderwerp: hoe klinkt een echte zomerhit? Een vaste formule is er niet - ‘One Dance’ van Drake, ‘Despacito’ van Luis Fonsi en Daddy Yankee, en ‘I Like It’ van Cardi B hebben bijvoorbeeld alle drie een heel ander geluid, maar waren toch dé zomernummers van 2016, 2017 en 2018 respectievelijk. Er zijn een aantal belangrijke aspecten, en ‘eenvoud’ is hierin weer het sleutelwoord. Ten eerste heeft een nummer een herkenbaar refrein nodig waarbij je makkelijk mee kan zingen. De tekst hoeft niet altijd vrolijk te zijn: zo had de 2022-hit ‘Heat Waves’ van Glass Animals een vrij melancholische sfeer, maar wel was de lyrics goed te volgen en paste het geluid perfect bij de warme nazomer-dagen. Verder is het essentieel dat een nummer radio-vriendelijk is, want nog steeds spelen radiostations een belangrijke rol in het verspreiden van wereldwijde megahits. Met de opkomst van online streamingservices is de invloed van de radio verminderd, maar een nummer is toch pas echt een zomerhit als je hem drie keer in de Albert Heijn voorbij hoort komen. Als laatste is er de ‘latin-factor’: op een of andere manier blijft latin pop het goed doen in de zomer. Het lijkt erop dat zodra er een remix wordt uitgebracht met J Balvin, Bad Bunny of een andere latin popster, het gegarandeerd een succes wordt in de warme maanden.


Verschillende memes verschenen op het internet over hoe vaak 'Despacito' wel niet werd afgespeeld.


Of de zomerhit van 2023 al is uitgebracht, weten we nog niet. Wel wordt er al gespeculeerd over hoe hij zal klinken dit jaar: misschien gaat het een afrobeats-nummer worden, iets in de richting van Rema’s ‘Calm Down’ remix met Selena Gomez, of juist meer hiphop-achtig, zoals Ice Spice’s ‘Princess Diana’ met Nicki Minaj. Ook kan het zijn dat een hit als SZA’s ‘Kill Bill’ gewoon nog de hele zomer aan de top blijft staan. Je weet in ieder geval zeker dat je de nieuwe zomerhit hebt gevonden als je op een gegeven moment denkt ‘he nee, alwéér dit nummer?’.

bottom of page