top of page

Dit is waarom fotograaf Hajar Benjida een nieuwe kijk op exotische danseressen creëert

In de afgelopen vier jaar heeft de Marokkaans-Nederlandse fotograaf Hajar Benjida zich in de wereld van vrouwen in de Amerikaanse hiphopcultuur ingedompeld. Met haar lens creëert de 25-jarige fotograaf een nieuwe kijk op exotische danseressen die door hun werk dagelijks negatief worden gelabeld. Op een delicate maar tegelijkertijd ook krachtige manier vertelt Hajar de verhalen van de vrouwen in de Amerikaanse hiphopcultuur die helaas te vaak over het hoofd worden gezien.


Amerikaanse hiphopcultuur

Het begon allemaal toen Hajar Benjida stage liep bij de studio van fotograaf Cam Kirk, waar aan de overkant de stripclub 'Magic City' zit die bekend staat als het hiphop-epicentrum van Atlanta. De club speelt een enorme rol in de hiphopscene, het is een plek waar opkomend talent elkaar ontmoet in de hoop om hun naamsbekendheid te vergroten en dat hun muziek wordt opgepikt. Dit gebeurd door de hulp van de danseressen in de club, want als zij op een nummer dansen is de kans groter dat je song een hit wordt. Maar de rol die de danseressen daarin spelen wordt niet altijd erkend en dat is het gene dat Hajar inspireerde om aan de fotoserie 'Atlanta Made Us Famous' te beginnen.


''Vanuit mijn perspectief zijn het de danseressen die schitteren als de sterren van de stad....”'Atlanta Made Us Famous'

Zo begon Hajar de club te bezoeken waar ze vrouwen fotografeerde die een grote rol spelen in de hiphopscene van Atlanta. Gedurende enkele weken bracht Hajar dagen en nachten door met haar camera om de danseressen van de club vast te leggen om zo hun verhaal op een indrukwekkende wijze vast te leggen. Door zich te onderdompelen in de wereld van de vrouwen leerde Benjida over hoe zij buiten hun werk om gingen met seksualiteit, moederschap en hun imago. Met de fotoserie wilt Hajar laten zien dat er meer schuilt achter de make-up, glimmende pakjes en uitbundige kapsels.


Hajar Benjida

Hajar is geen onbekende in de hiphop-, rap- en grime-scene, de geboren en getogen Nederlands-Marokkaanse fotograaf heeft in een korte tijd enorm veel impact gemaakt. Je kent haar misschien wel van haar instagram pagina @Youngthugaspaintings waarop ze foto's plaatste van de rapper young thug waarin hij op een schilderij lijkt. De Instagrampagina die als een schoolopdracht begon groeide uit tot een pagina met meer dan 100.000 volgers. Sindsdien werkt Hajar met verschillende artiesten en is zij hard op weg om misschien wel een van de meest invloedrijke fotografen te worden.bottom of page