top of page

DJ & producer Karen Nyame KG over emancipatie en de invloed van Amapiano

Bijgewerkt op: 28 okt. 2022

Tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) woonde Afrolosjes een drietal gesprekken bij in samenwerking met CreativeByNature. In een eerder artikel deelden we een korte recap van het interview met EMPIRE’s oprichter & CEO Ghazi Shami. Vandaag lichten we de tweede spreker uit: Karen Nyame KG.


Foto credit: Delicia Celik.


“We leven in een wereld van kapitalisme. Be on your grind: kennis is macht.”

Emancipatie & Amapiano

Karen Nyame KG is een DJ & producer uit Londen. Sinds 2008 timmert ze hard aan de weg om haar sound in de handen van club DJ's te krijgen. En met succes. Dankzij haar gedrevenheid vliegt ze nu de hele wereld over. In de talk How did House become White – Towards a fully inclusive Electronic Music Scene’ stond de emancipatie binnen de dance scene centraal. KG vertelde dat het in het begin niet makkelijk was om haar plek in te nemen. Als zwarte vrouw vond ze het lastig om de door witte mannen gedomineerde scene binnen te komen. Hoewel ook zwarte mannen gate keepers waren, vond ze daar uiteindelijk toch support. Er werd een opening geboden die ze krachtig heeft gebruikt om zichzelf te positioneren als invloedrijke DJ & producer. Amapiano ziet ze als veelbelovende muziekstroming als het op emancipatie aankomt: het geeft zwarte DJ’s, vrouwen en queer people de kans om door te breken. Maar met alleen beats tikken en plaatjes draaien kom je er niet, benadrukt het Londense talent. “We leven in een wereld van kapitalisme. Be on your grind: kennis is macht.”


Goddness of Rhythm

Karen Nyame KG is met haar Afrikaanse polyritmes, low-end sub-bassen en energieke drumpatronen al bijna een decennium lang een innovatieve inspirator binnen de dance muziek. Vanuit haar met muziek doordrenkte jeugd heet KG een sound ontwikkeld waarin geluiden van Amapiano, Afrohouse, UK Funky en US Jersey Club elkaar doorkruisen. Ze wordt dan ook niet voor niets de “Goddness of Rhythm” genoemd. In samenwerking met UNIIQU3 dropte KG eind 2020 de opvallende single B2B / Black Roses. Vervolgens bracht ze haar muziek naar een nieuw level met de daaropvolgende EP ‘Sensei II’. In de zomerse tracks liet ze uiteenlopende thema’s samenkomen: van women empowerment, liefde en seksualiteit, tot verlangen, hoge vibraties en feesten. Door samen te werken met grote namen als Aymos, Toya Delazy, Taliwhoah en Mista Silva ontstond een mix van afrobeats, UK Funky, gqom, R&B en meer. De essentie ‘back home’ voel je door de hele plaat heen dankzij de karakteristieke sound die diepgeworteld is in de Afrikaanse diaspora.

Met haar iconische Boiler Room-sessie brak KG laatst het Primavera Sound Festival af. Ook heeft ze veelgeprezen mixen ingeleverd voor onder andere FACT, Dekmantel, Trippin', en voor radioshows van BBC 1Xtra, NTS, Stichting FM en Wereldwijd FM. Na het geven van een reeks succesvolle productieworkshops met Red Bull Music ontving KG in 2021 een PRS Grant als onderdeel van het nieuwe PRS Power Up-initiatief – een initiatief om makers van zwarte muziek en de industrie te ondersteunen.
 


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page