top of page

Donald Glovers surrealistische thrillerserie ‘Swarm’ laat je nekharen recht overeind staan

Donald Glover - ook wel bekend als de Amerikaanse zanger en rapper Childish Gambino - heeft samen met televisieschrijver Janine Nabers een nieuwe serie geschreven waar menigeen de rillingen van krijgt. De miniserie ‘Swarm’ is met haar zeven afleveringen kort van duur, maar maakt dat goed door de enorme intensiteit van het verhaal. In de psychologische thriller - die sinds 17 maart exclusief op Amazon Prime Video te zien is - zie je hoe de jonge Dre langzaam wordt overmeesterd door haar extreme obsessie met een bekende popster.


Beeld: Amazon Prime Video


Alternatieve werkelijkheid

Het verhaal van ‘Swarm’ draait om de jonge vrouw Dre - gespeeld door Dominique Fishback - en haar ongezonde obsessie met de fictieve superster Ni’Jah. Glover en Nabers winden geen doekjes om het feit dat Ni’Jah eigenlijk gebaseerd is op Beyoncé: Ni’Jah is getrouwd met een rapper, de muziek uit de serie klinkt als twee druppels water op de muziek van Beyoncé, en de fanbase van de zangeres heet ‘de Swarm’ (zeer gelijkend op ‘de BeyHive’). In de serie zie je hoe Dre’s fanatisme een steeds geweldadigere tint aanneemt en ze steeds meer haar connectie met de echte wereld verliest. Dat de gebeurtenissen niet ver van de werkelijkheid afstaan, is geen toeval. Iedere aflevering van de serie begint met dezelfde, verontrustende boodschap: “Dit werk is geen fictie. Iedere overeenkomst met bestaande personen, levend of dood, of feitelijke gebeurtenissen, is opzettelijk.” Precies deze gelijkenis met het echte leven is wat ‘Swarm’ zo bloedstollend maakt. De serie vindt plaats in een alternatieve werkelijkheid die niet zo veel verschilt van de wereld die we kennen, met haar bekende supersterren en jonge, enthousiaste fans. Toch blijft er een bepaalde onvoorspelbaarheid: het wispelturige en manische gedrag van hoofdrolspeelster Dre maakt dat je op het puntje van je stoel blijft zitten.


Beeld: Amazon Prima Video


Parallelen

Het idee voor ‘Swarm’ ontstond tijdens de opnames van het laatste seizoen van ‘Atlanta’ - Glover’s eerdere successerie die een jonge muziekmanager volgt in de hiphopscene van Atlanta. Een van de schrijvers van de serie - die begon in 2016 en eindigde in november 2022 - was Nabers. Samen besloten ze een miniserie te creëren rondom het verhaal van een ‘superfan’; iets waar Glover ook mee in aanraking is gekomen tijdens zijn carrière als Childish Gambino. De nieuwe serie ligt volgens de makers in het verlengde van ‘Atlanta’. In een interview met The Hollywood Reporter geeft Nabers aan dat er meerdere parallelen zijn: “Een groot gedeelte van ‘Atlanta’ gebeurde op het internet. We lanceerden YouTube videos, memes en andere dingen die leefden op het internet. De internetcultuur was erg aanwezig in ‘Atlanta’, en ook in ‘Swarm’. Een ander parallel is dat Donald uit Atlanta komt, dus hij nam de stad als inspiratie. Ik kom uit Houston, en ik heb hetzelfde gedaan met die stad.”Meerdere kijkers hebben hun reactie op de intense serie gedeeld. Check hieronder een aantal van de virale tweets:bottom of page