top of page

Ervaar hoe kunst en muziek samenkomen in de nieuwe livesessie van Latanya Alberto (video)

In samenwerking met het Mauritshuis heeft de Amsterdamse Latanya Alberto een uniek muzikaal werk gemaakt: ze heeft namelijk een nummer geschreven met als inspiratie de plafondschildering ‘Icarus Atlanticus’ van Ger Lataster voor het nieuwe project ‘Bekijk het Mauritshuis met je oren’. Met ‘Landing Soft’ geeft de neo-soul zangeres door middel van haar eigen interpretatie en creativiteit geluid aan het moderne kunstwerk. Afgelopen dinsdag kwam de live versie van het nummer online, waarin zowel de wilde kleuren van de schildering als de zachte tonen van Latanya’s nummer samenkomen. Een hemelse combinatie.


Foto: Mauritshuis


Beide benen op de grond

De inspiratiebron voor het nummer van Latanya Alberto is een plafondschildering uit de jaren ‘80, waarin kunstenaar Ger Lataster zijn interpretatie van ‘hoogmoed voor de val’ verwerkte. Ger wilde niet te grootmoedig worden als kunstenaar, en schilderde daarom vaak de gewone mens. Latanya kon zich hierin vinden, vertelt ze aan het Mauritshuis: “Ik vind het belangrijk om met beide benen op de grond te blijven staan. Dan kun je de meest authentieke versie van jezelf zijn en van daaruit echt jouw muziek maken.” Uit deze fascinatie is uiteindelijk het nummer ‘Landing Soft’ ontstaan, wat op 29 mei uitkwam. Afgelopen dinsdag werd ook de live versie uitgebracht met bijbehorende video waarin zowel Latanya Alberto als het kunstwerk te zien zijn.


Foto: Mauritshuis


Kunst horen

‘Bekijk het Mauritshuis met je oren’ is een project van het Mauritshuis waarbij kunstwerken op een nieuwe manier tot leven worden gebracht. Hiervoor worden verchillende Nederlandse artiesten gevraagd om een nummer te maken speciaal voor een van de meesterwerken uit het museum. Artiesten als Goldband, Dio, Spinvis, Willie Wartaal en MEROL gingen Latanya al voor en hebben andere kunstwerken getransformeerd in muziek. Het doel is uiteindelijk om mensen anders naar kunst te laten kijken door de nummers te horen.bottom of page