top of page

FACTS: Alles over de muzikale carrière van R&B-zanger en songwriter Donell Jones

Als je het hebt over tijdloze R&B, is Donell Jones niet te missen. De nu 49-jarige zanger was op jonge leeftijd al bezig met muziek en ontwikkelde zich uiteindelijk tot een prominente singer-songwriter binnen het R&B-genre. Werkend aan zowel zijn eigen hits als die van andere artiesten heeft hij met zijn geluid een muzikaal fundament neergelegd waar vele R&B-namen later op voort hebben gebouwd.


Foto: Donell Jones


Manager van McDonalds

Donell Jones groeide op in Chicago als zoon van gospelzanger Roy Jones. Het zingen en componeren begon al vroeg: op achtjarige leeftijd leerde Jones zingen en op zijn twaalfde schreef hij zijn eerste compositie. Op de middelbare school werden zijn muzikale ambities voortgezet bij talentenjachten, maar het was uiteindelijk de manager bij McDonald's die zijn zangtalent ontdekte. Jones werd aangemoedigd mee te doen bij de lokale zanggroep Porché, waar hij uiteindelijk meerdere jaren mee optrad. De groep behaalde aardig succes binnen Chicago en werkte ijverig om ook bekendheid te vergaren buiten de stad. Dit bracht Porché in 1993 uiteindelijk naar de Black Radio Exclusive-conventie in Washington.


Ieder nummer een potentiële hit

Hoewel de conventie maar weinig bezoekers had, zorgde het voor een keerpunt in Jones’ carrière. Edward Ferrell – die recentelijk zijn platenlabel Untouchables Entertainment had opgericht in samenwerking met LaFace Records – zag het talent van de groep. Niet lang daarna ging Porché uit elkaar. Dit gaf Jones de mogelijkheid om voor Babyface’ LaFace Records aan de slag te gaan als songwriter. In 1994 ervoer hij zijn eerste succes met het schrijven van Usher’s eerste hit ‘Think Of You’. In 1996 schreef en produceerde Jones zijn debuutalbum ‘My Heart’ onder het toezicht van Ferrell. Het album had matig succes maar klonk veelbelovend. Drie jaar lang deed de zanger een tweede poging met het album ‘Where I Wanna Be’, en deze keer was het raak. Het album ging platina en bracht de hitsingle ‘U Know What’s Up’ voort. Op een later moment maakte Jones bekend dat hij bij het schrijven van het tweede album een heel andere aanpak had: elk nummer op het album moest een potentiële hit zijn.Geen superster, wel respect

In 2000 nam Jones het nummer ‘I’ll Go’ op voor de soundtrack van de romantische dramafilm ‘Love & Basketball', wat hem een Black Reel Award-nominatie opleverde. In datzelfde jaar ontving hij een American Music Award in de categorie ‘Favorite Soul/R&B New Artist’. In de vroege 00s heeft Jones nog twee albums uitgebracht: ‘Life Goes On’ en ‘Journey Of A Gemini’. Beide albums deden het goed in de ranglijsten, maar brachten geen hitsingles voort. Hoewel Jones’ invloed op R&B niet altijd opvalt, is die er zeker. De artiest bracht een bepaalde stijl en kwaliteit naar het genre die ook terug te horen zijn in moderne R&B, zoals het album ‘4275’ van zanger Jacquees. Jones vindt het zelf niet erg dat hij geen superster is geworden. In een interview met nieuwssite ‘You Know I Got Soul’ legt hij uit waarom: “Het gaat om hoe succesvol je bent, niet om wat voor muziek je maakt, dus ik begrijp waarom artiesten soms op een bepaalde manier met mensen [zoals ik] omgaan. Maar aan het einde van de dag maak ik geen muziek voor andere artiesten, ik maak muziek voor de luisteraars. Dat zijn de mensen die het echt waarderen.”


Foto: Thomas Leo. Donell Jones met Carl Thomas, Dave Hollister, RL & Jacquees


Muziek van het hart

Donell Jones groeide op in een tijd waarin veel legendarische R&B-zangers en songwriters opkomend waren. Volgens Jones heeft dit een grote impact gehad op hem als artiest. Hij heeft hun stijl en vaardigheden over kunnen nemen en heeft het schrijven van muziek geleerd als een echte ambacht. Dit zorgde er uiteindelijk ook voor dat zijn eigen muziek tijdloos en van hoge kwaliteit is. In het interview vertelt Jones over zijn specifieke stijl: “Ik zou mijn muziek omschrijven als muziek vanuit het hart. Het is ‘mellow’ en ‘smooth’ en het heeft een specifiek doel voor mij. Als je een lang stuk moet rijden, kan je naar een heel album van mij luisteren en hoef je geen enkele keer door te spoelen. Ik probeer altijd een volledig album te maken waar je echt van kan genieten.”Ben je nog niet zo bekend met de muziek van Donell Jones? Of ben je juist toe aan een trip down memory-lane? Luister hieronder naar de tien favoriete nummers van CreativeByNature!Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page