top of page

FACTS: Hoe goed ken jij Jodeci, de ‘Bad Boys of R&B’?

Bijgewerkt op: 8 jan.

De Amerikaanse R&B-groep Jodeci - bestaande uit de broers Dalvin (Mr. Dalvin), Donald (Devante Swing) Degrate, Joel (JoJo) en Cedric (K-Ci) Hailey - brengt al sinds 1989 sexy R&B met een vleugje gospel. Na het succesvolle debuutalbum ‘Forever My Lady’ werd de groep enorm populair. Met hun New Yorkse streetwear-looks en romantische nummers creëerden de broers een imago dat in die tijd uniek was. Zo werd de toon gezet voor een nieuwe generatie R&B-artiesten.


Foto: Jodeci


Beginfase: van gospelzangers naar R&B-artiesten

De broers groeiden op in North Carolina en hebben alle vier een gospel achtergrond. Zo zongen Dalvin en Donald in het koor van hun vader - ‘Reverend DeGrate and the Degrate Delegation’ - en sloten Joel en Cedric zich aan bij het gospelkoor ‘Little Cedric and The Hailey Singers’. Nadat de broers een groep vormden, werden ze in 1991 getekend bij Uptown Records. Hoewel het platenlabel eerst niet overtuigd was, hoorde rapper Heavy D potentie. Het werd het jaar waarin Jodeci het debuutalbum ‘Forever My Lady’ lanceerde, dat de status multiplatinum haalde. Nog geen twee jaar later volgden er nieuwe successen: de cover van Stevie Wonder’s ‘Lately’ en de iconische performance daarvan, als onderdeel van de ‘MTV Unplugged’ special. In ontbloot bovenlijf en met gouden kettingen zongen de broers hun emotionele nummers onder begeleiding van pianomuziek. Dit was uniek: een badboy-look met romantische soul/R&B-nummers. De toon was gezet; veel artiesten zijn in hun voetsporen getreden.Succes na succes

In 1993 bracht Jodeci het tweede studioalbum - ‘Diary Of A Mad Band’. Het album bevat zowel zoete als sensuele nummers en heeft een blijvend effect gehad op de muziekindustrie. Van de dramatische videoclip van ‘Cry For You’ tot de rubberen overalls op de albumcover: wederom wisten de broers iedereen te verbazen met hun vernieuwende stijl. De legendarische producer Timbaland kreeg met dit album - op de track ‘In The Meanwhile’ - voor het eerst een productie-credit. Niet lang daarna werd het derde album ‘The Show, The After-Party, The Hotel’ uitgebracht. Je raadt het al: ook dat was meteen een groot succes. Met name de hit ‘Freek’n You’ is wereldwijd bekend geworden. In 1996 kondigden de zangers aan zich te focussen op soloprojecten, maar in 2015 zijn ze weer bij elkaar gekomen voor hun vierde album ‘The Past, The Present, The Future’.Muziek & religie

Op het eerste gezicht lijkt Jodeci’s carrière een groot succesverhaal, maar ook de vier broers ervaren obstakels. Zo gaat hun religieuze achtergrond niet altijd even goed samen met het sexy imago dat ze dragen. In een interview met de Los Angeles Times geeft Mr. Dalvin aan dat het imago alleen voor de show is: “We zijn allemaal zeer religieus, niet zoals we soms overkomen voor fans. … Wanneer we zingen hebben we een verleidelijke houding nodig.” Het is volgens hem allemaal onderdeel van de act. “We houden van vrouwen maar we gaan niet achter ze aan als wilde mannen en we gedragen ons niet als jonge studs. Zo zijn we niet opgevoed.” Het vinden van een balans tussen privé- en publieke persona blijft echter moeilijk. Zo geven de broers aan dat hun muziekcarrière voor wrijving heeft gezorgd tussen hen en hun ouders. Zij weigerden bijvoorbeeld naar Jodeci’s muziek te luisteren, zelfs nadat het een platinum status had behaald. Desondanks zijn de broers ervan overtuigd dat religie en muziek samen kunnen gaan.


Dankzij het unieke imago opende Jodeci deuren voor andere R&B-acts als Boyz II Men, Jagged Edge, Ginuwine en Dru Hill. Ook beïnvloedt Jodeci’s muziek tot op de dag van vandaag moderne R&B-artiesten en worden de broers nog steeds gezien als de ‘Bad Boys of R&B’. Ga naar CreativeByNature's Instagrampagina en check hoe goed jij Jodeci kent.


bottom of page