top of page

FACTS: Ken jij alle hitnummers van R&B-producer Babyface?

Bijgewerkt op: 5 mrt.

Kenneth Brian Edmonds - beter bekend onder zijn artiestennaam Babyface - is een Amerikaanse zanger, songwriter en producent. Hij is een van de meest succesvolle R&B-producers en heeft meer hits op zijn naam staan dan veel van zijn collega’s. Babyface is al 36 jaar actief als artiest en als het aan hem ligt, is het einde nog lang niet in zicht: de Grammy-winnende producer is nog druk bezig met nieuwe albums, Super Bowl-optredens en acteerwerk. Lees hieronder meer over het leven van deze unstoppable artiest.


Foto: Paras Griffin


Jong gezicht

Edmonds werd geboren in 1959 in Indianapolis en groeide op in een muzikaal gezin met vijf broers. Zijn muzikale inspiratie begon op de middelbare school, waar hij te verlegen was om met meisjes te praten en zijn emoties probeerde te uiten door middel van muziek. Edmonds’ muziekcarrière begon op 20-jarige leeftijd, toen hij zich aansloot bij de funk- en R&B-groep ‘The Deele’. Medebandlid Bootsy Collins vond dat de zanger een jong gezicht had en gaf hem zo de artiestennaam ‘Babyface’. Het begon als grap, maar Babyface heeft de naam in 1985 officieel geadopteerd. In deze periode leerde hij ook bandlid en drummer L.A. Reid kennen, met wie hij later het muzieklabel ‘LaFace Records’ begon.


Foto: onbekend. Babyface en L.A. Reid in de studio.


Grammy’s & hitnummers

Babyface heeft in totaal 9 albums uitgebracht als soloartiest, waarvan er drie platina zijn gegaan: ‘Tender Lover’ (1989), ‘For the Cool in You’ (1993) en ‘The Day’ (2996). Toch is hij het meest bekend om zijn werk als producer. Via LaFace Records en als soloproducer heeft Babyface samengewerkt met een groot aantal artiesten waaronder Usher en Whitney Houston. R&B-classics als ‘Breath Again’ van Toni Braxton, ‘Red Light Special’ van TLC en ‘End Of The Road’ van Boyz II Men zijn allemaal geproduceerd door een en dezelfde: Babyface. Al jarenlang beïnvloeden de producties van Babyface het geluid van hedendaagse R&B. En dat werk is niet ongezien voorbij gegaan: in totaal heeft de producer twaalf Grammy Awards gewonnen en 26 nummer 1-hits gescoord.


Eerlijk & nederig

Wat is het geheim achter Babyface’s succes? Zelf denkt de producer dat eerlijkheid en nederigheid het belangrijkst zijn. In een interview met Okayplayer legt hij uit waarom: “Je moet je ego aan de kant zetten. Als je dat doet krijg je veel meer gedaan, omdat de artiest zich comfortabel voelt. Ook is het belangrijk om eerlijk te zijn, omdat je dan veel sneller samen vooruit kan komen.” Deze houding heeft hem ontzettend veel samenwerkingen opgeleverd en maakt dat hij het beste in elke artiest naar boven haalt. Babyface’s meest recente album is ‘Girls Night Out’ uit 2022. Voor dit album heeft hij uitsluitend met de nieuwe generatie vrouwelijke R&B-artiesten gewerkt, waaronder Ella Mai, Ari Lennox, Kehlani en Muni Long. Het project wordt gezien als een moderne opvolger van de ‘Waiting to Exhale'-soundtrack uit 1995. Babyface produceerde in dat jaar een geweldige soundtrack met grote namen als Whitney Houston, Brandy, Aretha Franklin, Chaka Khan en Mary J. Blige.Drie decennia aan hits

Hetgeen wat Babyface het meest bijzonder maakt, is het feit dat hij sinds de jaren ‘80 relevant is gebleven in de muziekwereld. Zijn artistieke groei en evolutie hebben ervoor gezorgd dat hij in de afgelopen drie decennia aan de lopende band hitnummers heeft geproduceerd. Zijn talent ligt niet bij een bepaalde muzieksoort, maar bij zijn kracht om het beste uit een artiest te halen. Babyface legt uit dat hij naar iedere zanger(es) probeert te luisteren en iedereen de ruimte geeft om zijn of haar gevoelens op te zoeken bij het schrijven van nummers. Ook vertelt de producer dat hij nog lang niet klaar is met muziek: “Mijn zegen is niet alles wat ik in het verleden heb gedaan, maar het feit dat ik er vandaag de dag nog ben en meer herinneringen kan maken voor mensen, nu en in de toekomst. Mijn verhaal is nog niet voorbij, ik heb nog meer werk te doen.”Hieronder is een jonge Babyface te zien met een van zijn vroegere hits:


Ben je nog niet zo bekend met de muziek van Babyface? Of ben je juist toe aan een trip down memory-lane? Luister hieronder naar de tien favoriete 'jams' van CreativeByNature!bottom of page