FACTS: The Blueprint vs The Black Album


Het is dit jaar precies 20 jaar geleden dat Jay-Z's zesde album The Blueprint is uitgekomen. In 2003 volgde The Black Album dat zijn laatste album zou moeten zijn. Over het algemeen worden The Blueprint en The Black Album als zijn twee beste albums gezien uit die periode. Maar welk album vind jij nu eigenlijk beter? Lees onderstaande FACST en breng je stem uit via onze Instagram Stories.THE BLUEPRINT

The Blueprint is Jay’s zesde album en werd uitgebracht op 11 september 2001. De dag dat de Twin Towers in New York instortte.


Soul Samples

Het album werd een instant classic door de destijds vernieuwende sound, waarbij gebruik werd gemaakt van soul samples in de producties. Een toen nog vrij onbekende producer was medeverantwoordelijk voor de creative direction van het album. Zijn naam was Kanye West. Ook producers Just Blaze en Bink! zijn terug te horen op het album.


Izzo

Ondanks dat het Jay Z’s voorkeur had om als eerste single Heart Of The City te kiezen, werd er uiteindelijk gekozen voor Izzo (H.O.V.A). Het nummer werd geproduceerd door Kanye West die ‘I Want You Back’ van de Jackson 5 samplede.

Nas vs Jay-z Beef (Takeover)

Na de nodige subliminals over en weer tussen Jay-Z en Nas werd na het horen van de tweede track op het album wel duidelijk dat er ook echt beef was tussen de twee grootheden uit New York. ‘Takeover’ was een keiharde diss aan het adres van Nas. Ondanks de eerste twee verses gericht waren aan Prodigy van Mobb Deep ging alle aandacht uit naar het derde verse waarop Nas onder vuur werd genomen. In november van datzelfde jaar bracht Nas zijn album Stillmatic uit met Etherals reactie op Takeover. De rest is geschiedenis. Tot op heden wordt de beef tussen beide heren gezien als de meest iconische in de wereld van hiphop.Eminem

Eminem was de enige feature op The Blueprint. Marshall Mathers is te horen op het nummer Renegadedat hij ook zelf produceerde. Zowel Jay-Z als Slim Shady spitten ieder - om beurten - twee geweldige verses. Velen vonden dat Eminem de betere was van de twee. Nas revereerde hieraan op zijn disstrack 'Ether' met de line:“Eminem murdered you on your own shit.”