top of page

FBI arresteert Mexicaan voor poging verkoop fake werk van Basquiat en Haring


Angel Pereda, een 49-jarige man uit Mexico, is door de FBI in hechtenis genomen nadat hij probeerde vervalste schilderijen te verkopen. Hij beweerde dat het originelen stukken waren van onder meer Keith Haring en Jean-Michel Basquiat.


WhatsApp

Pereda had voor elk schilderij een fake certificaat van 'echtheid' gemaakt. Op een gegeven moment kreeg een tussenpersoon, aan wie Pereda een schilderij had toevertrouwd dat zogenaamd door Basquiat zou zijn gemaakt, van de FBI de opdracht om te zeggen dat een kunstgalerie het als een vervalsing had geïdentificeerd. De tussenpersoon werd gevraagd om Pereda een nieuw certificaat van 'echtheid' te regelen zodat het alsnog kon worden verkocht aan een andere geïnteresseerde koper voor meer dan $ 6 miljoen. Pereda regelde de nieuwe documenten en verstuurde het via WhatsApp naar de tussenpersoon.


Verklaring

"Zoals beweerd, probeerde Angel Pereda vervalsingen van kunstwerken van onder meer Jean-Michel Basquiat en Keith Haring als echt te verkopen", zegt de Amerikaanse advocaat Audrey Strauss uit Manhattan in een verklaring. Onder de vervalsingen bevond zich een schilderij dat volgens Pereda een samenwerking was tussen Basquiat en Haring, die beiden begonnen als straatartiesten. Een ander kunstwerk was een vaas die zogenaamd door Haring was versierd. Als het echt zou zijn, zouden zulke werken miljoenen waard zijn. De vermeende vervalsingen hebben weinig of geen waarde, behalve mogelijk als bewijs van de vermeende misdaad.

bottom of page