top of page

FOCUS: Ontwerpster Sabine Marcelis verovert de designwereld vanuit haar studio in Rotterdam

FOCUS. In deze rubriek zetten we talenten uit de creatieve wereld in de spotlight. Deze week: de gelauwerde Rotterdamse designer Sabine Marcelis die in haar werk speelt met kleuren, vormen en licht.


Foto: Instagram Sabine Marcelis


Het herontwerp van de Renault Twingo

Wie denkt dat het onmogelijk is om van de Renault Twingo iets moois te maken, rekent buiten de gaven van Sabine Marcelis. Ter ere van het 30-jarig bestaan van de auto werd de designer gevraagd de wagen compleet te herontwerpen. Het resultaat werd deze zomer gepresenteerd: een spookachtig witte Twingo met een strak rood-oranje interieur. “Ik zag het als een unieke kans om mijn manier van denken toe te passen op iets totaal nieuws”, zegt Marcelis over de samenwerking op Stirworld.“Ik zag het als een unieke kans om mijn manier van denken toe te passen op iets totaal nieuws”Op de bonnefooi naar Nieuw-Zeeland

Marcelis is tien jaar wanneer haar ouders besluiten Alkmaar te verlaten en te emigreren naar Nieuw-Zeeland. “Mijn ouders waren nog nooit in Nieuw-Zeeland geweest”, vertelt Marcelis aan ArchitectureNow. “We huurden een camper en reden rond op het noordelijke eiland. Het idee was om daar op vakantie te gaan en ons vervolgens in Christchurch te vestigen. Maar toen we in Waihi aankwamen, wilden mijn ouders niet meer weg.” Op haar 21ste begint Marcelis, na een carrière als semiprofessioneel snowboarder, aan een studie Industrial Design aan de Victoria University of Wellington in Nieuw-Zeeland. Na hier twee jaar gestudeerd te hebben keert ze terug naar Nederland, waar ze gaat studeren aan de Design Academy Eindhoven. Aanvankelijk is ze van plan twee jaar in Nederland te blijven en daarna terug te keren 'down under'. Het loopt anders. Na haar afstuderen stromen de opdrachten binnen; in Rotterdam opent ze Studio Sabine Marcelis. Marcelis: “Zonder het te beseffen had ik me helemaal in Rotterdam gesetteld.”


Skibril als inspiratie

Haar werk omschrijft Marcelis als “een onderzoek naar licht, naar hoe licht effecten en sferen kan creëren." In een interview met Surface vertelt ze dat ze door haar skibril de kracht van licht en kleur ontdekte. “Ik heb jarenlang gesnowboard en herinner me dat het mij verbaasde hoe gekleurde brillen de ervaring van de ruimte om je heen beïnvloeden. Vlak licht maakt het moeilijk om diepte te onderscheiden, maar rode glazen filteren het licht anders, zodat je veel meer kunt zien”, zegt Marcelis. “Dat was zeker een vroege inspiratiebron voor de manier waarop ik nu werk.”

Het resultaat van haar manier van werken valt in de smaak, getuigen de prijzen en onderscheidingen die Marcelis de afgelopen jaren kreeg. Zo riepen zowel Monocle Magazine als Elle Decor haar dit jaar uit tot Designer of the Year. Online magazine Designboom riep haar in 2019 al uit tot Best Design Newcomer. Haar werk is tentoongesteld in Kopenhagen, Barcelona en Miami. De herontworpen Renault Twingo was te zien in het Centre Pompidou in Parijs.


Foto: IKEA


Sabine Marcelis x IKEA

Wie zelf werk van Marcelis wil aanschaffen moet diep in de buidel tasten (op Artsy staat onder meer een hanglamp van 94.000 euro te koop) of zo snel mogelijk richting IKEA. In samenwerking met de Zweedse meubelgigant ontwierp Marcelis de twintigdelige Varmblixt collectie, waaronder vijf lampen, voor de designliefhebber met een wat kleinere portemonnee.bottom of page