top of page

Fotoboek ‘Quilo’ brengt een ode aan de Braziliaanse visuele kunst

Het 300-pagina tellende fotoboek ‘Quilo’ bevat verhalen en foto’s uit de vijf verschillende regio’s van Brazilië en brengt hiermee de diverse Braziliaanse cultuur samen in één werk. De persoon die hierachter zit, is de Braziliaanse fotograaf en art director Mico Toledo. Samen met 44 andere schrijvers en fotografen vertelt hij het verhaal van zijn thuisland. Het boek brengt een ode aan de diversiteit van Brazilië en de diasporic communities, waar de cultuur altijd beweeglijk en veranderlijk is.


Beeld: Mico Toledo


Wat is ‘Quilo’?

‘Quilo’ is een visuele reis door Brazilië waarbij je een kijkje kan nemen in de verschillende levens van individuen, buurten en gemeenschappen. De verhalen worden verteld door Braziliaanse schrijvers en fotografen die zelf ook uit die gebieden komen, waardoor het boek heel dichtbij het originele Brazilië komt. In een interview met de nieuwssite ‘It’s Nice That’ geeft Mico aan wat dit boek zo speciaal maakt: “[Het boek bevat] intieme verhalen waarbij het onmogelijk is of zelfs onethisch zou zijn voor een buitenstaander om er zomaar in te springen”. De bijdragers van het boek geven je een inkijk in hun persoonlijke versie van het land. Het doel van het project is dan ook om een nieuw en diverser beeld van Brazilië weer te geven. Het recente regime heeft ervoor gezorgd dat er een conservatief en traditioneel beeld naar de wereld wordt getoond, maar Mico en de andere schrijvers en fotografen laten zien dat er veel meer is dan dat.


Passie voor visuele verhalen

De auteur van ‘Quilo’, Mico, woonde tot zijn 20e in Brazilië en verhuisde daarna naar London om ‘Visual Communication’ te studeren. Hier ontwikkelde hij een oog voor creative direction, fotografie en het vertellen van verhalen. Het idee voor het ‘Quilo’ project ontstond toen hij leerde over de Europese en Amerikaanse fotografiecanon, waarin land en geschiedenis uitgebreid visueel zijn vastgelegd. Dit ontbrak nog voor Brazilië. Mico vertelt in het interview: “Ik had altijd een droom om door het hele land te reizen met een enorme roadtrip, geïnspireerd door de fotografische en literaire reizen van Stephen Shore en Jack Kerouac”. Hoewel hij niet de volledige reis zelf heeft uitgevoerd, is zijn droom toch werkelijkheid geworden in de vorm van ‘Quilo’.


Hieronder hebben we een aantal highlights van ‘Quilo’ voor je klaargezet. Het boek zelf is te bestellen via www.jornalquilo.nl.bottom of page