top of page

In beeld: de mural die OBEY-oprichter Shepard Fairey maakte op de NDSM-werf in Amsterdam

Shepard Fairey houdt niet van mysteries in zijn kunst: liever gebruikt hij symbolen die gemakkelijk te begrijpen zijn. Ter ere van de tentoonstelling Printed Matters: Raise the Level in het STRAAT Museum in Amsterdam, maakte de straatkunstenaar een muurschildering van 14 bij 14 meter op de NDSM-werf. Daarop zijn ook een paar Nederlandse symbolen te zien.


Fairey is voornamelijk bekend als de oprichter en eigenaar van kledingmerk OBEY. Hij begon in de jaren tachtig met het maken van kunst en wordt tegenwoordig gezien als één van de grootste straatkunstenaars ter wereld. In 2008 maakte Fairey het iconische, blauw-rode portret Hope van de toenmalige presidentskandidaat Barack Obama. Volgens Wikipedia zou hij het portret in één dag hebben ontworpen.

[Damien Dovarganes]

Zwanen in de grachten

De mural van 14 bij 14 meter die Fairey maakte op de NDSM-werf gaat over vrede en harmonie, zo getuige ook de gebruikte symbolen waaronder het peace-teken. Fairey kiest bewust voor simpele symbolen. “Er zijn genoeg kunstenaars die van intriges en mysteries houden”, legt de kunstenaar uit in Het Parool. “Dat wil ik niet. Ik wil dat mijn werk toegankelijk is voor iedereen, zowel visueel, filosofisch als financieel.”


Op de muurschildering zijn ook Nederlandse invloeden terug te zien, zo staan er onder meer een zwaan en een tulp afgebeeld. “De zwaan is deels geïnspireerd door foto’s die ik heb gezien van zwanen in de grachten”, vertelt Fairey aan AT5.


[Fotocredits: Ramon van Flymen]
bottom of page