top of page

‘In the Black Fantastic’ in Kunsthal Rotterdam: kleurrijke kunst met een krachtige boodschap

De tentoonstelling ‘In the Black Fantastic’ is nu te zien in Kunsthal Rotterdam. Het is een meeslepende ervaring, op het snijvlak tussen de werkelijkheid en verschillende fantasiewerelden. Elf hedendaagse kunstenaars uit de Afrikaanse diaspora exposeren verleidelijke, uitbundige en kleurrijke werken met een krachtige boodschap. Door middel van grenzeloze verbeeldingskracht en technische virtuositeit kaarten ze racisme en sociale ongelijkheid aan.

Zaaloverzicht In the Black Fantastic, Kunsthal Rotterdam, foto: Fred Ernst


Folklore, mythe & afrofuturisme

De tentoonstelling laat schilderkunst, fotografie, video, sculptuur en mixed-media installaties zien van Nick Cave, Sedrick Chisom, Ellen Gallagher, Hew Locke, Wangechi Mutu, Rashaad Newsome, Chris Ofili, Tabita Rezaire, Cauleen Smith, Lina Iris Viktor en Kara Walker. De kunstenaars halen inspiratie uit folklore, mythe, sciencefiction, spirituele overleveringen en afrofuturisme. Zo geven ze opnieuw vorm aan de manier waarop we verhalen uit het verleden verbeelden en denken over de toekomst. Tegelijkertijd houden ze zich bezig met de sociale en maatschappelijke uitdagingen van het heden.


Soundsuits

De weelderige kunstwerken in de tentoonstelling kunnen gemakkelijk worden geïnterpreteerd als een vorm van escapisme – een vlucht uit het beperkende dagelijks leven van Zwarte mensen. Maar de kunstenaars willen met hun fantasie juist nieuwe, mogelijke werkelijkheden verkennen. Zo begon de Amerikaanse Nick Cave (1959) dertig jaar geleden aan zijn serie uitbundige ‘Soundsuits’ als reactie op de brute mishandeling van Rodney King door de politie in Los Angeles. Met patronen, kleuren en versieringen wordt het lichaam van de drager verborgen en beschermd. Tegelijkertijd trekt het alle aandacht. Oordeel op basis van etniciteit, klasse en identiteit is niet meer mogelijk. Recentelijk maakte Cave ‘Soundsuit 9:29’, verwijzend naar de moord op George Floyd. Na inmiddels 500 Soundsuits zijn de werken nog altijd even actueel.


Zaaloverzicht In the Black Fantastic, Kunsthal Rotterdam, foto: Fred Ernst


The Black fantastic

Schrijver en curator Ekow Eshun - samensteller van de tentoonstelling - definieert ‘the Black Fantastic’ (het Zwarte fantastische) als “een manier van kijken die de kunstenaars in de tentoonstelling en vele andere makers met elkaar gemeen hebben”. Dit beperkt zich niet tot de tentoonstelling en reikt veel verder dan de beeldende kunst. Denk aan de spectaculaire beeldtaal van Beyonce’s ‘Lemonade’, de film ‘Black Panther’ en de romans van Toni Morrison en Octavia E. Butler. “In al deze gevallen zien we Zwarte cultuur als enorm fantasierijk en vol artistieke ambitie”, aldus Eshun.


YouTube: Kunsthal Rotterdam


Kunsthal Rotterdam

Kunsthal Rotterdam is in 1992 ontworpen door Rem Koolkaas en bevindt zich in het Museumpark in Rotterdam. Het is een van de meest toonaangevende culturele instellingen van Nederland en bestaat uit zeven tentoonstellingsruimtes. Jaarlijks presenteert het museum een gevarieerd programma van ongeveer 23 tentoonstellingen. Omdat er altijd meerdere tentoonstellingen tegelijk te bezichtigen zijn, biedt Kunsthal Rotterdam een avontuurlijke reis door verschillende werelddelen en kunststromingen. Cultuur voor een breed publiek: van moderne meesters en hedendaagse kunst tot vergeten culturen, fotografie, mode en design.


‘In the Black Fantastic’ is t/m 10 april 2023 te bezichtigen in Kunsthal Rotterdam. Bestel je tickets hier.

bottom of page