top of page

Fotograferen zonder te oordelen

Bijgewerkt op: 15 nov. 2020

Deze filmer en fotograaf legt mensen graag vast zoals ze zijn in hun meest pure vorm. Joris filmt en fotografeert zonder te oordelen. Voor hem staat begrip voorop en daardoor weet hij niet alleen pure, maar ook intieme en eerlijke momenten vast te leggen.


Deze foto - genaamd ‘Sea Palace’ - komt uit ‘Night Journey’, een serie stadsgezichten die in de avond en nacht in Amsterdam gemaakt zijn.


Het niet opstap gaan met een bewust plan, niet wetend wat of wie je tegenkomt, maakt het fotograferen in de nacht spannend. In mijn eerste nacht dat ik fotografeerde in de stad ontmoette ik Elena: een Russische dame die mij spontaan aansprak en een kleine inkijk in haar leven gaf. Het is vaker voorgekomen dat ik tijdens mijn nachtelijke dwalingen een verscheidenheid aan mensen tegenkwam. Zonder ze daadwerkelijk te fotograferen, gaven de mensen en hun verhalen mij de inspiratie om deze nachtelijke stadsgezichten vast te leggen.”Deze foto - genaamd ‘JAN’ - maakt onderdeel uit van een serie waarvoor Joris mensen in hun eigen omgeving fotografeerde.

“Jan een bijzondere man van 73 jaar die last heeft van longemfyseem. Hij woont in een appartement in de Pijp. Wanneer je het huis binnentreedt, kom je in een totaal andere wereld terecht. Een smal pad geeft toegang tot het hele huis, er is geen muur of raam zichtbaar door de stapels spullen. Tientallen planten tot kamerhoogte, honderden boeddha's, bloemen, stapels puzzels, een stel knuffels op het bed en zijn kooi met vogels.”Woman with A Fruit Hat’.  Een beeld uit de serie portretten van rock en roll festivalgangers. 

Dit betreffende beeld is gemaakt in Amsterdam tijdens Rock n Roll D-Day. 
bottom of page