top of page

Kijktip: de Nederlandse hiphop-docu die wereldwijd een cultklassieker werd (video)


Eind jaren zeventig was New York de bakermat van hiphop. Jonge kids in The Bronx en Queens stortten zich op een nieuwe manier van muziek maken. Een kleine tien jaar later brak het genre ook in Nederland door bij een groter publiek toen in 1987 de Beastie Boys en Run DMC een legendarisch concert gaven in de Jaap Edenhal in Amsterdam. Een jaar eerder besloot programmamaker Bram van Splunteren - in opdracht van de VPRO - naar New York te gaan om het nieuwe genre in beeld te brengen. Dit resulteerde in de inmiddels wereldberoemde documentaire 'Big Fun In The Big Town' die wereldwijd gezien wordt als een cultklassieker.Wat zien we in 'Big Fun In The Big Town'?

Big Fun in the Big Town is een Nederlandse muziekdocumentaire uit 1986 gemaakt door Bram van Splunteren die samen met zijn crew op ontdekkingsreis ging naar New York om meer te weten te komen over de toen nog opkomende subcultuur genaamd 'hiphop'. De crew slaagde erin verschillende belangrijke pioniers van de vroege Hip-Hop te interviewen, waaronder Run-D.M.C., LL Cool J, Doug E. Fresh, Grandmaster Flash, Roxanne Shante, Biz Markie, Russell Simmons en The Last Poets. Hoogtepunten van de docu zijn, Grandmaster Flash die met behulp van zijn draaitafels laat zien hoe je hiphop maakt, Doug E. Fresh - misschien wel de grondlegger van het 'beatboxen' - die laat horen hoeveel verschillende geluiden hij tegelijkertijd met zijn mond kan maken en LL Cool J - een toen nog 18-jarige 'up and coming' rapper die thuis bij zijn oma wordt bezocht voor een bijzonder interview met de Nederlandse programmamaker.


Programmamaker Bram van Splunteren (rechts) samen met crew en rapper DMC van Run DMCEen documentaire die je gezien 'moet' hebben

Over hiphop in de jaren tachtig zijn talloze documentaires gemaakt, maar de documentaire die het meeste indruk maakte was zonder enige twijfel 'Big Fun in The Big Town'. De veertig minuten durende docu werd in acht dagen geschoten en schets een onvergetelijk beeld van de opkomst van hiphop in de New Yorkse achterstandswijken die destijds geteisterd werden door armoede en de 'crack-epidemie'. Omdat hiphop in die tijd nauwelijks aanwezig was op de Nederlandse televisie had de film een enorme impact op de Nederlandse muziekscene en wordt het gezien als een cultklassieker onder hiphop-fans die je gezien moet hebben. Bekijk de volledige documentaire hieronder.
 
bottom of page