top of page

Killer Mike kiest voor zichzelf en komt na therapie met persoonlijk album 'MICHAEL' (video)

De rapper, acteur en activist in één: Michael 'Killer Mike' Render brengt op 16 juni aanstaande zijn langverwachte en meest persoonlijke album 'MICHAEL' uit. Zijn eerste solo-album in meer dan een decennium. Het wordt zijn meest persoonlijke project waarbij de levenslessen die hij van zijn (inmiddels overleden) moeder en oma meekreeg, een belangrijke rol zullen spelen. De therapiesessies die hij vervolgens op aandringen van zijn vrouw onderging, deden hem beseffen dat hij het verlies van de twee belangrijkste personen in zijn leven, nooit verwerkt had. Het resultaat is volgens de artiest zelf, een album waarin hij zijn ziel blootlegt.


Fotograaf: Jonathan Mannion


Ondernemer en activist tegelijk Ondanks dat zijn artiestennaam staat voor 'Killin' The Mic', zou je bijna zeggen dat de naam 'Killer Mike' niet meer past bij het persona die Michael Render tegenwoordig vertegenwoordigt. De man die in het jaar 2000 zijn muzikale debuut maakte met een feature op Outkast's 'Stankonia' album, heeft zich de afgelopen jaren vooral ingezet als stem voor de minder bedeelde. Zo vind je op het internet inmiddels talloze motiverende speeches en interviews van Mike waarbij hij zich luid en duidelijk uitspreekt over het onrecht wat mensen wordt aangedaan door overheidsinstanties. Ook is hij inmiddels succesvol ondernemer met een eigen kapperszaak genaamd 'Graffitis SWAG Barbershop' in Atlanta. Een jongensdroom die hij op aandringen van zijn vrouw in 2011 heeft geopend en succesvol blijkt. De bedoeling is om nog 150 vestigingen van de barbershop te openen, die te vinden zullen zijn in zwarte gemeenschappen in verschillende Amerikaanse steden. Hiermee probeert de activist in hem, werkgelegenheid te bieden binnen de gemeenschap en tegelijkertijd te motiveren en inspireren.


Killer Mike (rechts) samen met collega-rapper T.I. (links) voor zijn 'SWAG' Barbershop in 2018

Therapie op advies van zijn vrouw leidde tot 'MICHAEL' Na de afgelopen jaren voornamelijk bezig te zijn geweest met meer bewustzijn te creëren voor politieke en gemeenschappelijke problemen, werd het tijd voor Michael om naar zichzelf te kijken en zijn eigen demonen onder ogen te zien. De rapper herinnert zich een moment vlak na zijn 48e verjaardag waarbij hij een emotioneel gesprek voerde met zijn vrouw over 'openheid en acceptatie'. Het was dan ook zijn echtgenote die hem er van overtuigde om met een therapeut in gesprek te gaan. Mike kwam tot de conclusie dat hij het overlijden van zijn oma en moeder nooit had verwerkt en daarom bleef het voelen als een 'open wond'. Zijn moeder was 17 jaar oud toen ze hem kreeg en zodoende bemoeide zijn oma zich ook intensief met de opvoeding. Hij was zich ervan bewust dat hij een product van zijn opvoeding was maar de therapiesessies deden hem realiseren dat hij tot de bodem moest gaan om erachter te komen wie hij 'echt' is. Met zijn aankomende project komen ook wij erachter wie 'MICHAEL' is.


Albumcover van 'MICHAEL'


De eerste twee singles en video's Inmiddels zijn er twee singles van 'MICHAEL' uitgebracht die een emotioneel verhaal vertellen in woord en beeld. 'MOTHERLESS' is een prachtig emotioneel nummer waarin het verlies van de twee belangrijkste vrouwen in zijn leven het thema is. 'Don't Let The Devil' is een echte 'banger' maar nog steeds met een boodschap. Het is nog even wachten tot we het hele project kunnen luisteren, maar check hieronder alvast beide videos van de uitgebrachte singles.


Killer Mike - MOTHERLESS feat. Eryn Allen Kane


Killer Mike - Don't Let The Devil feat. El-P & thankugoodsir


 
bottom of page