Kunstenaar Felipe Pantone tovert de Kunsthal Rotterdam om tot futuristische kleurexplosie
Het is een bijzonder moment voor Felipe Pantone: dit jaar opent zijn eerste grote solo tentoonstelling - in Nederland! De Argentijns-Spaanse kunstenaar - geboren in 1986 - begon in zijn tienerjaren met graffiti in Torrevieja en Valencia. Hij verwerfde al snel een reputatie binnen de graffitiwereld vanwege zijn explosieve en dynamische stijl, en vandaag de dag is de kunstenaar een fenomeen binnen de hedendaagse kunstwereld. Hoewel het niet bekend is hoe Pantone er uit ziet, is zijn uitgesproken kunst overal te herkennen: de grote muurschilderingen en openbare installaties trekken de aandacht van iedereen die langsloopt. Dit voorjaar zijn zowel een deel van Pantone’s bestaande werken als nieuwe ‘site-specific’ installaties te bewonderen in de Kunsthal Rotterdam. De ‘Prospective’ expositie - die van 29 april tot 1 oktober te zien is - daagt je uit om deel te nemen in Pantone’s futuristische wereld waar technologie en street-art samenkomen.

Foto: Zenith
Ultradynamisch
Als je zijn werk al eerder voorbij hebt zien komen, zal je het zeker herkennen: Pantone’s stijl is er eentje uit duizenden. De kunstenaar gebruikt zijn fascinatie voor beweging en licht in zijn kunst en probeert hiermee een brug te slaan tussen het digitale en het analoge. Ook wel bekend als ‘kinetische kunst’, maken Pantone’s kunstwerken gebruik van geometrische vormen en patronen die de illusie geven dat het werk in beweging is. Zijn gedachte hierachter gaat over het leven zelf: “Kleuren zien we alleen dankzij licht, en licht is de enige reden waarom er leven is,” vertelt hij aan website STAYINGVALENCIA, “Licht en kleur zijn de essentie van beeldende kunst.” Een belanrgijk concept voor Pantone’s huidige expositie is ‘het ultradynamische’. De precieze betekenis hiervan houdt de kunstenaar in het midden, maar laat hij in de tentoonstelling zien dat het ‘ultradynamische’ reageert op: “Het gebruik van computers als een efficiënt element van de kunst om complexe en nauwkeurige dimensies in te voeren”, “het stimuleren van interpretaties, waardoor er bij de toeschouwer een toestand van actieve deelneming ontstaat”, en “graffiti als het ultieme ‘isme’ met zijn tijdelijke relaties en zijn wegwerp- en vluchtige toestand”.
Interactie tussen de kunst en de waarnemer
Voor zijn allereerste museumtentoonstelling heeft Pantone elf bijzondere projecten uitgekozen die je het gevoel geven alsof de virtuele wereld werkelijkheid is geworden. Nog voor je de expositieruimte binnenkomt, wordt je verwelkomd door een achttien meterlange slinger die speciaal voor de Kunsthal is ontworpen. Nadat je de trap op bent gelopen, onder de kleurrijke slinger door, begint de expositie met de immersive ‘Infinte Scroll’-video waardoor je direct wordt meegesleept in Pantone’s wereld. Daarna gaat de tentoonstelling verder op een rustiger tempo, waarbij je op je gemak de installaties, beelden en videos kan ontdekken. Pantone vindt het belangrijk dat er interactie plaatsvindt tussen zijn werk en de waarnemer, dus wordt je uitgedaagt om de verschillende installaties aan te passen en te ervaren op je eigen manier. Een highlight van de tentoonstelling is het ‘Aerosolid Impulse’-sculptuur. Voor dit werk heeft Pantone door middel van VR-technologie de snelheid en bewegelijkheid van graffiti vastgelegd en vertaald naar een 3D-sculptuur.
‘Prospective’ is zowel voor liefhebbers van moderne kunst als graffiti een ervaring die je niet moet missen. Stap in Felipe Pantone’s wereld en laat je meenemen door de verschillende vormen, kleuren en bewegingen die hem zo fascineren. Tickets voor de expositie zijn te vinden op www.kunsthal.nl.