top of page

Kunstenaar SpY plaatst bol met spiegels bij de piramides van Gizeh als hedendaags kunstwerk

De Spaanse urban kunstenaar SpY heeft recentelijk een nieuw kunstwerk genaamd ‘ORB: under the same Sun’ neergezet naast de piramides van Gizeh in Egypte. De kunstenaar is al sinds de jaren tachtig actief in het straatbeeld van Madrid met hedendaagse conceptuele kunst, vaak met een kritische blik naar de omgeving. Met zijn nieuwe kunstwerk ‘ORB’ verwijst SpY naar de overeenkomsten tussen de hedendaagse kunst en klassieke architectuur.

Foto: Ruben Bescos


Op zijn website geeft SpY aan dat het kunstwerk een directe referentie is aan de wiskundige elementen van de Egyptische cultuur en de pyramides in het bijzonder. Zo speelt bij beide objecten het nummer π een belangrijke rol, en refereert de circulaire vorm van het kunstwerk aan de cyclus van dood en wedergeboorte in de Egyptische mythologie. De bol is ongeveer vier meter hoog en bestaat uit een metalen constructie waaraan veiligheidsspiegels zijn bevestigd. Het kunstwerk is onderdeel van de tentoonstelling ‘Forever Is Now II’, georganiseerd door Culturvator Art D’Égypte in samenwerking met UNESCO en het Egyptische ministerie van Toerisme en Oudheden.


De tentoonstelling is tot eind november te zien op verschillende plekken in Caïro, Egypte. Kijk voor meer informatie over de ‘ORB’ en ‘Forever Is Now II’ hier en hier.

bottom of page