top of page

Laatste seizoen Britse serie Top Boy lovend ontvangen: ‘Kan zich meten met de beste televisieseries’

Het vijfde en laatste seizoen van Top Boy is sinds afgelopen donderdag op Netflix te bekijken. De Britse pers is lovend over de zes afleveringen van het slotseizoen. We hebben een aantal van deze 'meer dan' positieve recensies voor jou op een rijtje gezet en die lees je hieronder. “Top Boy is op precies het juiste moment afgelopen: aan de top.”
The Guardian

Volgens The Guardian kan het laatste seizoen “zich meten met de beste televisieseries ooit”. In een vijfsterrenrecensie looft de krant het acteerwerk van hoofdrolspelers Ashley Walters (Dushane) en Kane Robinson (Sully), dat wordt omschreven als “meeslepend en genuanceerd”. In de slotaflevering komt de zorgvuldig opgebouwde spanning tot een gewelddadige en chaotische climax: “a hugely rewarding conclusion”, aldus de krant.


Radio Times

Radio Times geeft het vijfde seizoen vier sterren. “Walters en Robinson blijven enorm overtuigend als Dushane en Sully”, schrijft het Britse magazine. De vaart zit er behoorlijk in dit laatste seizoen. “Vergeleken met de eerdere seizoenen - die tien of acht afleveringen telden - ontvouwen de gebeurtenissen zich nu in hoog tempo.” Het geeft de afleveringen volgens het blad een dreigende sfeer: “Je hebt het gevoel dat iedereen op elk moment kan gaan.”


De belofte die spreekt uit de trailer - met de tagline No Loose Ends - wordt niet volledig ingelost, schrijft Radio Times. “Het is simpelweg niet waar dat er geen losse eindjes zijn. Fans die hopen op een terugkeer van personages uit eerdere seizoenen zullen teleurgesteld achterblijven, terwijl er ook een paar kleinere verhaallijnen wat onderontwikkeld aanvoelen en/of nooit helemaal tot de verwachte apotheose komen.”The Evening Standard

“Boy, is this good tv”, schrijft The Evening Standard in een viersterrenrecensie. “Wat Top Boy altijd naar een hoger niveau heeft getild, is dat het niet alleen om de drugs, de wapens, de bendecultuur en het geld ging - maar ook om de families, vrienden en gemeenschappen.”


De Londense krant roemt de acteerprestaties - met name die van Jasmine Jobson die 'Jaq' speelt in de serie - en het razende tempo. “Hoewel het altijd moeilijk is de aftiteling van één van je favoriete series voor het laatst te zien rollen, is er niets beters dan te beseffen dat Top Boy op precies het juiste moment is afgelopen: aan de top.”


Foto: Netflix


The Independent

The Independent is kritischer en geeft het slotseizoen drie sterren. Volgens de online krant slaagt Top Boy erin een “sombere en filmische visie” op het moderne stadsleven te bieden, maar “pogingen de serie meer politieke kleur en visueel spektakel te geven doen afbreuk aan het narratief realisme”.


The Financial Times

“Zoals altijd overstijgt Top Boy de bendezaken en wordt er ook gekeken naar de bredere impact en context daarvan”, schrijft The Financial Times. De krant geeft het seizoen vier sterren en roemt het script. “Wat opvalt is de complete afwezigheid van glamour. Criminaliteit wordt nooit geportretteerd als iets om na te streven, maar eerder als iets onvermijdelijks. De serie komt misschien ten einde, maar de geweldscyclus lijkt door te gaan.”


De zes afleveringen van het slotseizoen zijn nu te zien op Netflix.


bottom of page