top of page

Professioneel fotograaf dankzij YouTube tutorials

Bijgewerkt op: 7 jan. 2021

Zijn passie was muziek maken en daar ging al zijn aandacht naartoe. Toch is het uiteindelijk fotografie geworden. En hoe, want Lesley Adu (33) schiet opvallende plaatjes. Bijvoorbeeld zijn meest recente serie: ‘I Am’. Een bijzonder project - naar aanleiding van de Instagramactie #iamablackman - waarmee hij reageert op de racismediscussie.

 

CREATIVE

PASSPORT

Naam: Lesley Adu

Leeftijd: 33

Werkt als: Freelance Fotograaf

Komt uit: Amsterdam Zuidoost 

VERSCHUILEN ACHTER DE CAMERA

Als muzikant wilde Lesley zijn optredens zelf vastleggen, daarom kocht hij zijn eerste camera. Hij kwam erachter dat het monteren van de beelden veel tijd in beslag nam en besloot zich - met de fancy camera die hij toch al had - te verdiepen in fotografie. “Ik begon het steeds leuker te vinden om mooie momenten te observeren, vast te leggen, terug te kijken en te analyseren.” Ondertussen was hij nog steeds onderdeel van dezelfde gebeurtenissen, maar kon hij zich verschuilen achter de camera. “Stiekem vond ik dit juist fijn.”

“Afro Losjes, Vunzige Deuntjes en Woelig waren een aantal van mijn vaste opdrachtgevers”

NACHTWERK

Door de fotoreportages met vrienden werd Lesley steeds vaker benaderd om op verjaardagsfeestjes te fotograferen. Dit deed hij zo’n twee jaar. Deze periode bleek ideaal voor hem om te experimenteren en een eigen stijl te ontwikkelen. De volgende stap werd nachtfotografie: hij ging fotograferen in clubs. Via het netwerk dat hij destijds als artiest had opgebouwd, kwam Lesley terecht in de bekende nachtclubs en op grote festivals. “Afro Losjes, Vunzige Deuntjes en Woelig waren een aantal van zijn vaste opdrachtgevers. “Het was een geweldige tijd, ik heb veel geleerd en er leuke herinneringen aan overgehouden.” Inmiddels is Lesley daar al vier jaar mee gestopt. Sindsdien fotografeert hij portretten en zakelijke evenementen. Ook geeft hij workshops op scholen en in jeugdinstellingen.

SELFMADE

Urenlang, dag en nacht, keek Lesley naar YouTube-tutorials om aan zijn fotografieskills te werken. Met die aangeleerde technieken experimenteerde hij bij vrienden en daar werd heel positief op gereageerd. Hoe Lesley zich probeert te onderscheiden als fotograaf? Door veel aandacht te besteden aan emoties in combinatie met warme kleuren.

“Mijn doorzettingsvermogen heb ik aan hen te danken”

INSPIRATIE DICHT BIJ HUIS

Amsterdam Zuidoost heeft behalve een talent als Lesley nog veel meer te bieden. Er lopen namelijk ook andere steengoede fotografen rond. Twee mannen in zijn vakgebied waar Lesley naar opkijkt: Ilja Meefout en Auke van der Hoek. Ilja schoot onder andere de bekende foto van Snoop Dogg in een thuisshirt van Ajax.


Lesley’s allergrootste bron van inspiratie, ligt toch echt dichter bij huis: zijn ouders. “Ze emigreerden vanuit Ghana naar Nederland en slaagden erin om met weinig middelen het gezin te onderhouden. Een betere stimulans en inspiratie om hard te werken is er niet. Mijn doorzettingsvermogen heb ik aan hen te danken. I learned from the best.”

TOEKOMST = NU

“Ik fotografeer nu voor opdrachtgevers en vertel als het ware hun verhalen.” Tuurlijk voelt Lesley zich nu al gezegend met zijn werk als fotograaf, maar wat het nog mooier zou maken, is als hij verhalen kan brengen die echt vanuit hem komen. Zijn meest recente serie ‘I Am’ is in ieder geval een hele goede start. “Mijn eigen verhaal vertellen middels fotografie en het kunnen exposeren, lijkt me echt fantastisch. Het zou een droom zijn die uitkomt.”bottom of page