top of page

Macy Gray in Doornroosje: verrassend, maar rauw als altijd

Afgelopen maandag 7 november stond Macy Gray in Doornroosje – hét poppodium van Nijmegen. De Amerikaanse soul- en R&B-zangeres en actrice brak in 2000 door met haar wereldberoemde track ‘I Try’. Vanaf dat moment kwam haar muziekcarrière in een stroomversnelling en groeide ze uit tot een grote naam binnen haar genre. Zoals we van Gray gewend zijn, betrad ze het podium in een imposante creatie en vulde de ruimte met haar karakteristieke rauwe stemgeluid.

{fotocredits: Constance VR}


Verrassende, maar échte Macy Gray-show

Meteen vanaf haar opkomst spatte de allure en eigenheid van het podium. Maar na een half uur laste het soul- en R&B icoon al een pauze in. Terwijl 'What Is Love' en 'abcdefu' door de zaal klonken, trok ze een andere – niet minder excentrieke – jurk aan en hervatte haar show. Ondanks de snelle break werd het enthousiasme van het publiek er niet minder op. Van begin tot eind hing iedereen aan haar lippen. Naast eigen tracks speelde de zangeres ook drie covers, waaronder ‘Da Ya Think I'm Sexy?’ van Rod Stewart. “You’re very quiet for sexy people”, galmde het meermaals door Doornroosje, waarop de zaal begon te juicen. Ook richtte Gray haar karakteristieke stemgeluid regelmatig naar boven om met volle overgave een rauwe kreet uit te slaan. Door die passie en toewijding hield ze het publiek dichtbij zich. De show werd afgesloten met twee toegiften. De eerste was een onuitgebrachte track waar de zangeres een onvergetelijk moment van maakte. “If you listened and you're not afraid, come up on the stage and sing it to me!” Daarop pakte een enthousiaste vrouw uit het publiek het podium en richtte zich al zingend tot haar idool. Het publiek keek vol bewondering en besloot collectief om het spontane optreden vocaal te ondersteunen. Tot slot bracht de soul- en R&B-zangeres ‘Creep’ van Radiohead. Een krachtige afsluiting van een verrassende, maar échte Macy Gray-show. Constance VR maakte voor ons onderstaand beeldverslag.


{fotocredits: Constance VR}


Nieuw album onderweg

Dankzij de doorbraak van ‘I Try’ groeide Macy Gray’s debuutalbum ‘How Life Is’ (1999) al snel uit tot een hit. Er werden miljoenen platen van verkocht en het album kreeg – naast vele nominaties – een Grammy en BRIT Awards. Inmiddels heeft het soul- en R&B icoon 10 studioalbums uitgebracht en staan er 5 Grammy-nominaties op haar naam. Daarnaast heeft ze samengewerkt met artiesten als Erykah Badu, Outkast, The Black Eyed Peas, Garry Clark Jr. en Ariana Grande. Gray's nieuwe album komt uit op 14 februari 2023.bottom of page