top of page

MENDO's Gunifort Uwambaga cureert expo van Denisse Ariana Pérez

Bijgewerkt op: 25 mei 2021


Homecoming Gallery is een online first gallery met continu wisselende expo’s en nieuwe releases van rising star fotografen. Voor een solo expo van de Caribische fotografe Denisse Ariana Pérez heeft Homecomming Gunifort Uwambaga (co-owner en publisher bij MENDO) gevraagd te cureren. Het resultaat? Een prachtig overview van werk uit diverse recente projecten, waaronder beelden uit haar fotoboek debuut 'Agua'.


Gunifort Uwambaga

Geprezen als uitgever van toonaangevende kunstboeken - de enige van Afrikaanse afkomst in West-

Europa, legt Gunifort de nadruk op het ondersteunen van de positieve verandering van zwarte

gemeenschappen en geracialiseerde, gemarginaliseerde mensen en groepen:

Ik voelde me meteen aangetrokken tot Denisse’s vermogen om met haar fotografie traditionele

denkpatronen te doorbreken, waarbij ze de natuurlijke balans weet te behouden tussen haar

onderwerpen en hun omgeving. Het beeld dat ik heb gekozen voor aan mijn muur brengt me terug naar mijn leven in Afrika, met bananen zo zoet als snoep. De blik in haar ogen straalt rust en balans uit, iets waar we in westerse culturen vaak voorbij aan gaan. Deze foto maakt me nostalgisch en trots om de kracht en vindingrijkheid van Afrika in zo’n herkenbare scene uit mijn jeugd te zien.


Denisse Ariana Pérez

De van oorsprong Caribische fotografe zet haar kenmerkende analoge fotografie in om te verbinden,

nieuwe verhalen te vertellen en bovenal stereotypes te doorbreken. Geïnspireerd door de ontmoetingen tijdens haar reizen en gefascineerd door verschillende culturen gebruikt Denisse haar camera om intieme momenten te creëren. Haar portretten nemen je mee langs het straatleven in Uganda tot de wateren van Senegal en de vergezichten van Marokko. “Mijn doel is om schoonheid in de ongebruikelijke momenten en plekken te vinden. Met mijn fotografie wil ik de schoonheid van het individu in achtergestelde gemeenschappen, hun omgeving, natuur en cultuur laten zien,” aldus de fotografe.

bottom of page