top of page

Met zijn nieuwe expositie in STRAAT Museum probeert kunstenaar Shepard Fairey apathie tegen te gaan

Heb je wel eens het bekende campagnebeeld van voormalig president Barack Obama met de tekst ‘HOPE’ voorbij zien komen? Waarschijnlijk wel. Maar wist je ook dat dit beeld gemaakt is door de Amerikaanse kunstenaar en activist Shepard Fairey, die het o.a. het bekende kledingmerk OBEY heeft opgericht? Misschien nog niet. Voor zowel oude kenners als nieuwe fans is er deze zomer de kans om Fairey’s werk van dichtbij te zien tijdens zijn solotentoonstelling ‘Printed Matters: Raise the Level’ in het STRAAT Museum. Van 13 augustus t/m 1 oktober zijn meer dan 130 voorwerpen - waaronder twee nieuwe werken speciaal gemaakt voor STRAAT - te zien op het NDSM-terrein in Amsterdam. Een unieke kans om het activisme van deze bijzondere kunstenaar nog beter te leren kennen.


Foto: STRAAT Museum. Shepard Fairey aan het werk.


Klimaatverandering

De nieuwe tentoonstelling ‘Printed Matters: Raise the Level’ focust zich met name oo het verbeteren van de gezondheid van onze aarde. De uitdrukking "raise the level" verwijst naar verschillende dingen, waaronder de noodzaak om het bewustzijn over de gevolgen van de verbranding van fossiele brandstoffen en klimaatverandering te vergroten, het feit dat de opwarming van de aarde het niveau van de oceanen doet stijgen en dat er nu echt actie moet worden ondernomen. Fairey hoopt dat zijn werk de bezoeker raakt, en mogelijk aanzet tot actie: “Ik hoop dat het publiek geïnspireerd raakt om aandacht te besteden aan deze kwesties en gaat handelen. Apathie wordt grotendeels gevoed door angst en gevoelens van machteloosheid, maar ik hoop dat mijn werk de kiem vormt voor het idee dat kunst een opwindende en vreugdevolle vorm van communicatie en activisme kan zijn, die zowel op gedurfde als subtiele wijze vormgeeft aan cultuur.”


Foto: STRAAT Museum. Het museum op NDSM en een portret van Shepard Fairey


Live maakproces

De tentoonstelling gaat over meerdere hedendaagse problemen, zoals nationalisme, xenofobie, oorlog, fake nieuws en de bedreiging van de democratie. Met herkenbare symbolen, portretten en teksten probeert hij je aan te spreken en te betrekken bij het gesprek over deze onderwerpen. Ook maakt Fairey twee unieke beelden voor het STRAAT Museum: vanaf 7 augustus zullen de kunstenaar en zijn team een muurschildering maken op de zijgevel van het museum, en een doek voor in de vaste collectie. Het bijzondere hieraan is dat het maakproces live gevolgd kan worden.


Foto: Shepard Fairey / onbekend / onbekend. Verschillende campagnes van Fairey.


OBEY & HOPE

Fairey is niet nieuw in de wereld van streetart. In de jaren ‘90 groeide zijn succesvolle OBEY GIANT stickercampagne in Amerika uit tot het bekende OBEY kledingmerk, wat nu niet meer weg te denken is uit het stadse straatbeeld. Ook creëerde Fairey in 2008 het beroemde portret van Obama met de tekst ‘HOPE’. De print werd in eerste instantie verspreid als poster op straat, maar werd later gebruikt als campagnebeeld voor de presidentsverkiezingen (die Obama ook heeft gewonnen uiteindelijk). Fairey’s prints en straatkunst zijn al jarenlang erkend in de streetart-wereld, en momenteel hangen zijn werken in onder andere het Smithsonian in Washington DC, het Los Angeles County Museum of Art, het MoMA in New York en het Victoria and Albert Museum in Londen.


Foto: Shepard Fairey


Foto: Shepard Fairey

bottom of page