top of page

MSCHF x Crocs’ Big Yellow Boot bewijst dat luxe sneakers steeds groter en volumineuzer worden

Afgelopen februari bracht MSCHF hun opvallende Big Red Boot uit (voor degenen die het hebben gemist: de Big Red Boot is een soort enorme laars die direct uit een videogame of geanimeerde film lijkt te komen). Dit creëerde een grote hype op het internet en bracht het volgende debat omhoog: hoe groot kunnen schoenen worden? De release van MSCHF’s collab met Crocs afgelopen woensdag - die in één klap uitverkocht was - laat zien dat oversized schoenen wel in de smaak zijn op het moment. Een trend die al een stuk langer doorgaat op het gebied van luxe sneakers - puffy en chunky lijkt een must te zijn voor veel van de nieuwe trendy modellen. Waar komt deze obsessie met volume vandaan, en wanneer is de maximale grote bereikt?


Foto: Esquire Middle East. MSCHF x Crocs Big Yellow Boot.


Ook designersneakers steeds groter

‘Hoe groter, hoe beter’ is momenteel het motto binnen de schoenenindustrie. Steeds als je denkt dat sneakers nu écht hun maximale formaat hebben bereikt, wordt er wel een nieuwe, grotere schoen gelanceerd. Dit is natuurlijk niet helemaal nieuw: skateschoenen staan al heel lang bekend om hun grote formaat, en ook veel sneakers geïnspireerd op basketballschoenen zijn vrij volumineus. Maar wat wel nieuw is, is de hoeveelheid sneakermodellen van designermerken die met deze trend mee gaan. Dit is deels te wijden aan de groeiende invloed van streetwear op designerkleding, maar ook houden willen we steeds meer comfort wat betreft onze schoenen. Of dat met MSCHF’s Big Yellow Boot ook daadwerkelijk geval is kan je je afvragen, maar het feit is dat we steeds groter durfen te gaan.


Links: Balenciaga Triple S. Rechts: Alexander McQueen Oversize Sneaker.


Jaren terug

De trend van oversized designersneakers gaat al een aantal jaar terug. Denk aan Balenciaga’s Triple S uit 2017, of Alexander McQueen’s Oversize Sneaker uit 2014. Maar recentelijk lijkt het alsof schoenen niet alleen chunky zijn, maar letterlijk op worden geblazen. Zo bracht Gucci dit jaar een extra grote versie uit van hun klassieke Screener sneaker, die deze zomer naast het originele model verkocht wordt. Ook Marni ging mee met de cartoon-achtige trend en bracht hun mega-grote Bigfoot 2.0 sneakers uit.


Links: Gucci's Screener origineel vs nieuw model. Rechts: Marni's Bigfoot 2.0.


Skeptisch

Sommigen zijn dolblij met de nieuwe trend, terwijl anderen zich afvragen waar de grens ligt. Bij de aankondiging van MSCHF en Crocs’ nieuwe samenwerking op Instagram waren er ook een aantal skeptische reacties: “Op dit punt is het gewoon een sociaal experiment” en “Dit is zoals toen ‘Fast & Furious’ niet wist wanneer ze moesten stoppen” zijn twee van de top comments op de post. Maar hoe je het went of keert, de schoenen van 450 dollar waren binnen no-time uitverkocht. Blijkbaar is er toch interesse in dit soort gekke stijlen, en houden mensen diep van binnen wel van gekke chunky, squishy of puffy sneakers.


bottom of page