top of page

Nike sleept BAPE voor de rechter wegens plagiaat

Nike heeft gisteren een rechtszaak aangespannen tegen Japans streetwearmerk A Bathing Ape (BAPE). Ondersteund met een tabel waarin de gelijkenissen tussen een vijftal sneakerontwerpen duidelijk naar voren komen, wordt BAPE door Nike beschuldigd van plagiaat.Keerpunt in 2021

Hoewel kenners zich niet verbazen over de aanklacht, komt de rechtszaak toch als verrassing. Want – ‘Waarom nu pas?’ In de afgelopen jaren kwam BAPE met een reeks lanceringen die verdacht veel weg hebben van Nike-klassiekers. Voorbeelden zijn de ‘BAPE STA’ – ‘geïnspireerd op’ de ‘Air Force 1 Low’ – en de ‘COURT STA High’ die wel érg veel lijkt op de ‘Air Jordan 1 High’. In een reactie legt Nike uit al eerder in gesprek te zijn gegaan met het Japanse streetwearmerk. In 2009 zijn de ontwerpen besproken, waarop BAPE de meeste activiteiten in Amerika stopte en het overgrote deel van de Amerikaanse winkels sloot. Bovendien is de ‘BAPE STA’ in 2016 in een nieuw jasje gestoken, waardoor de sneaker minder op de ‘Air Force 1’ leek. De aanleiding voor de rechtszaak is het keerpunt in 2021. BAPE introduceerde opnieuw het oorspronkelijke – sterk op de ‘Air Force 1’ lijkende – silhouet van de ‘BAPE STA’. Vanaf dat moment nam het volume en de schaal van BAPE’s destructieve invloed op Nike toe. Bovendien negeerde het Japanse merk, Nike’s verzoek om de verkoop van de 'BAPE STA' te stoppen.


‘BAPE STA’ 2019 & ‘BAPE STA’ 2022


Verzoek tot bevel & schadevergoeding

Op woensdag 25 januari startte Nike de rechtszaak tegen BAPE bij de federale rechtbank in Manhattan, New York. Nike vraagt de rechtbank om BAPE te bevelen de gekopieerde sneakers niet meer te verkopen. Daarnaast is er om een schadevergoeding gevraagd, waarvan het bedrag niet openbaar is gemaakt. Het Amerikaanse sportmerk gaf voorbeelden van tweedehandsverkopers die BAPE-sneakers verkopen onder de naam van Nike-silhouetten als ‘Air Force 1’. Ter illustratie van de beschuldiging diende Nike onderstaande tabel in. De gelijkenissen tussen de volgende modellen zijn onbetwistbaar: ‘Air Force 1 Low’ en ‘BAPE STA’, ‘Air Force 1 Mid’ en ‘BAPE STA Mid’, ‘Dunk Low’ en ‘SK8 STA’, ‘Air Jordan 1 High’ en ‘COURT STA High’, ‘Air Jordan 1 Low’ en ‘COURT STA’. Afgezien van een aantal details, laten slechts de logo’s een opvallend verschil zien. En neem dit letterlijk: slechts de logo’s zélf verschillen; voor de positionering heeft BAPE zich wederom ‘sterk laten inspireren’ door Nike.


Bron: Amerikaanse rechtbank

bottom of page