top of page

Nnelg vertaalt album 'Ik Zie Je' naar expositie in het Amsterdam Museum

Bijgewerkt op: 5 apr.

Wat begon met de aankondiging van een politieke partij, bleek een stemcampagne en een teaser voor zijn nieuwste album ‘Ik Zie Je’. Maar daar laat de Amsterdamse artiest Nnelg het niet bij. In samenwerking met verschillende kunstenaars en het Amsterdam Museum brengt hij zijn persoonlijke verhaal nu ook in beeld in een expositie. Zo gebruikt hij zijn positie om jonge mensen te helpen hun kracht te vinden en zichzelf gezien en gehoord laten voelen: “In ieder kind schuilen potentiële talenten, maar de kansen om jezelf te kunnen ontplooien zijn niet altijd voor iedereen gelijk.


(Bron: Amsterdam Museum)


Ghanese cultuur & zelfacceptatie

‘Ik Zie Je’ bestaat uit een selectie werken die voortkomen uit Nnelg’s gelijknamige laatste album. Voor het muzikale project deed de artiest onderzoek naar de Ghanese cultuur en zijn roots, waarbij ‘zelfacceptatie’ als thema centraal staat. Door kunstenaars op verschillende manieren in dit persoonlijke en muzikale proces te betrekken, is een mini-expo ontstaan met uiteenlopende visuele werken.


Van gesprek naar schilderij

Een bijzonder stuk uit de tentoonstelling is de unieke jas die ontwerper Borre Akkersdijk maakte. De one-piece only ‘Nnelg x ByBorre’ laat Adinkra symbolen uit de Ghanese Asante stam zien. Ook de stof waaruit de jas is vervaardigd wordt tentoongesteld. Daarin zie je duidelijk de postcodes 1103 – 1107 die refereren naar Amsterdam Zuidoost, waar Nnelg opgroeide. De bijzondere samenwerking is vastgelegd door Ashley Röttjers. Haar korte documentairevideo ‘Gye Nyame (Only God)’ geeft je inzicht in de ideeën achter de stof voor de jas. De Italiaanse kunstenaar en grafisch vormgever Enrica Masi maakte eerder al artworks voor releases van Nnelg. Voor de expositie ging ze met hem in gesprek en maakte aan de hand daarvan drie schilderijen: ‘Mojo’, ‘Ghana must go’ en ‘Ik Zie Je’. Ook geeft de expositie een inkijkje in het maakproces van het album middels een fotoserie van Bram Romkes. Hij documenteerde Nnelg tijdens het schrijven op Vlieland.


De mini-expo 'Ik Zie Je' is van 16 t/m 29 april te zien in het Amsterdam Museum aan de Amstel.


Studio Panorama Amsterdam Museum (Bron: Amsterdam Museum)


Nnelg

Nnelg, voorheen bekend als Yung Nnelg, werd in 1994 geboren in Amsterdam Zuidoost en wordt gezien als een van de meest gevarieerde artiesten van zijn generatie. Hij is al jaren onderdeel van het collectief SMIB, deed creative direction voor kledingmerk ‘The New Originals’ en werkt hard aan zijn carrière als soloartiest. Zo behaalde hij succes met zijn internationale COLORS-sessie en werkte hij samen met o.a. Idaly, Zwangere Guy, S10, sor en Winne.bottom of page