Filmmaker Olivier (19): “Samenwerken met Gers Pardoel voelde als een full circle moment”

Wanneer je de 19-jarige Olivier Bink hoort praten over zijn vakgebied, is het alsof je luistert naar een ‘oude rot in het vak’. Laat je dan ook niet misleiden door zijn leeftijd. Sinds groep vijf wist hij al dat school niet zijn prioriteit was. Hij leerde zichzelf het vak van filmmaker. Zijn inspiratie kwam voort uit talloze dvd’s kijken en later YouTube. Tot zijn vijftiende was het nog een ‘uit de hand gelopen hobby’. Daarna veranderde het in een serieuze baan die hem inmiddels vele vette opdrachten heeft opgeleverd. Op zijn cv vind je o.a. samenwerkingen in de VS met YouTube-sterren Zach King en Aaron Benitez maar ook director Logan Meis en rapper Dax. In Nederland is hij ook lekker bezig. Zo is hij verantwoordelijk voor het regisseren van ‘Kans’ de single van Jesse Hoefnagels feat. Gers Pardoel, en runt hij - samen met zijn business partner - hun creative digital agency 'Samuel & Bink'. Creative By Nature kwam Olivier op het spoor door onze samenwerking met up & coming muzikaal multitalent John Souley. Wij waren direct fan van Oliviers werk en durven met zekerheid te zeggen dat deze ‘visuele virtuoos’ een prachtige toekomst tegemoet gaat. Remember where you heard it first!

CREATIVE

PASSPORT

Naam: Oliver Bink

Leeftijd: 19

Werkt als: filmmaker en creative director

Bekend van: YouTube-kanaal ‘Olivier Bink

“Op mijn elfde nam ik mijn eerste YouTube-filmpje op”

Olivier! Geweldig om te zien wat jij op jonge leeftijd al bereikt hebt. Kun je in het kort vertellen hoe en waar het voor jou allemaal begon?


Voor zover ik mij kan herinneren, heb ik altijd al een fascinatie gehad voor films. Ik had een kast vol dvd’s met klassiekers. Van Titanic tot aan Spider-Man en Jaws. Als kind tekende ik van alles na van wat ik in die films zag. Ik durf te zeggen dat ik wel 300 tekeningen van Spider-Man heb gemaakt. Uiteindelijk raakte ik uitgekeken op het tekenen en wilde ik - datgene wat ik consumeerde - zelf gaan maken. Dit resulteerde in mijn eerste YouTube-filmpje, dat ik opnam toen ik elf was.Vanaf groep 5 tot aan 5 havo heb ik mezelf met pijn en moeite door mijn schoolperiode heen geworsteld. Het was niet dat ik het niet ‘kon’, ik had er simpelweg geen interesse in. Ik wilde niets liever dan al mijn tijd en energie steken in filmmaken. Tot mijn vijftiende zag ik het als een uit de hand gelopen hobby. Daarna begon ik vertrouwen te krijgen in mijn kwaliteiten. Ik zei letterlijk tegen mezelf: hier ben ik goed in, ik doe niets liever en ik ga er wat mee doen! Vanaf het moment dat ik me ben gaan professionaliseren, ging het lopen en kreeg ik steeds meer klussen, ook die in eerste instantie onmogelijk leken…


Op welke manier kijk je naar je werk?


Als creative director en filmmaker ben je constant bezig met het creëren van een combinatie van kunst, audiovisueel en tekst. Dat zijn best een hoop ‘ballen om hoog te houden’ maar je wil hiermee een boodschap overbrengen die mensen boeit, bezighoudt en waarover gesproken gaat worden. Met die bewustwording moet je gaan creëren. We leven in een tijd waarin al deze vormen van kunst in hoge snelheid op ons afkomen via het internet en social media. We krijgen zoveel informatie tot ons dat het vaak moeilijk filteren is. Daarom is het tegenwoordig extra belangrijk dat de boodschap die je wil overbrengen, blijft hangen en een blijvende impact kan maken.“Wanneer iedereen zegt dat ze mijn werk ‘goed’ vinden en niemand kritiek uit, ga ik er vanuit dat het hoogstwaarschijnlijk beter kan”

En hoe maak jij als moderne filmmaker het verschil denk je in vergelijking met de gevestigde orde?


Wat ik wil, is uitdagen. Mezelf, maar uiteraard ook anderen. Ik ben het levende bewijs dat je dit werk ook succesvol kan doen, zonder er een opleiding voor gevolgd te hebben. Natuurlijk moet je leren en studeren, maar met het internet en YouTube kom je tegenwoordig heel ver. Wie zoekt, zal vinden. Ik voelde heel sterk de drang om het zelf te doen en dat lukt tot nu toe prima. Als ik dat kan, kan een ander dat ook. Daarnaast ben ik extreem kritisch naar mezelf toe. Wanneer iedereen zegt dat ze mijn werk ‘goed’ vinden en niemand kritiek uit, ga ik er vanuit dat het hoogstwaarschijnlijk beter kan.


Is er een opdracht - tot nu toe - waar je het meest trots op bent en kun je uitleggen waarom?


Ik vind het moeilijk, omdat ik zo kritisch op mezelf ben en juist - in deze fase - in een zo’n hoog mogelijk tempo de kwaliteit van mijn werk probeer te verbeteren. Tijdens de productie van een video ben ik verliefd op het mijn werk, maar wanneer het online staat, vind ik het vaak alweer verouderd en bekruipt mij het gevoel dat het beter kan. Mijn meest recente productie is de muziekvideo 'Kans' van Jesse Hoefnagels featuring Gers Pardoel. Hier ben ik wel erg trots op, omdat het voor mij een moment van ‘full circle’ was. Op mijn twaalfde was ik enorm fan van het nummer 'Ik neem je mee' van Gers Pardoel en ik had daarvan destijds mijn eigen versie gemaakt. Toen had ik natuurlijk nooit kunnen denken dat ik zoveel jaar later zou gaan samenwerken met Gers.


“Het netwerken en samenwerken met andere jonge gedreven creatievelingen leidt vaak tot mijn beste ideeën”

Mooi! En wie of wat inspireert jou?


Dat zijn nog steeds de films die ik kijk, muziekvideo’s van mijn favoriete artiesten en andere vormen van media. Natuurlijk ook de mensen om mij heen en situaties die ik meemaak. Het netwerken en samenwerken met andere jonge gedreven creatievelingen leiden vaak tot mijn beste ideeën.


‘Essentials’. De vraag waarmee je absoluut niet ‘zonder’ de straat op gaat, is vast overbodig?


Klopt. Ik kan niet zonder mijn camera en dus ga ik ook niet zonder de deur uit. Alleen al het idee, dat ik op een mooie plek ben of bijzondere situatie zonder camera, zorgt voor een paniekaanval haha.


En op persoonlijk vlak, wat staat er op je bucketlist?


Nog heel veel reizen en veel verschillende landen bezoeken. Ik wil veel van de wereld gaan zien. Ook wil ik nog graag een keer skydiven en een tattoo zetten.


Heb je nog wat motiverende woorden of advies voor onze lezers?


Niets komt zomaar aanwaaien, blijf hongerig en werk hard. Niemand gaat het voor je doen!


En om af te sluiten; is er nog iets wat je graag wil delen met ons?


Ja eigenlijk wel! Naast het filmmaken, maak ik ook muziek. Ik heb inmiddels twee nummers op Spotify staan en een derde is in de maak! Check it out.

banner.gif

CreativeByNature© | Urban Culture Platform | All rights reserved.

  • White Instagram Icon
  • Facebook
  • White Spotify Icon
  • YouTube
  • LinkedIn