top of page

Volledige muziekcatalogus De La Soul binnenkort overal online te streamen

Vanaf 3 maart zal de muziek van het hiphoptrio De La Soul - bestaande uit de rappers Posdnuos, Trugoy en Maseo - eindelijk beschikbaar zijn via online streamingservices. De New Yorkse hiphopgroep is al sinds 1988 actief en staat vooral bekend om hun eclectische samples en innovatieve lyrics. Hoewel de groep een groot succes is, kwam een gedeelte van hun muziek niet online vanwege juridische moeilijkheden met hun oude label Tommy Boy. In 2021 is het De La Soul gelukt hun volledige muziekcatalogus in eigen handen te krijgen en kan binnenkort iedereen weer van hun muziek genieten.


Foto: Gie Knaeps


Deal van 100 miljoen dollar

Afgelopen dinsdag kondigde De La Soul op Twitter en Instagram aan dat op 3 maart - tevens het 34e jubileum van hun debuutalbum ‘3 Feet High and Rising’ - eindelijk al hun muziek via streamingdiensten beschikbaar zal zijn. Eerder was het voor de groep niet mogelijk om hun eerste zes albums online te zetten, vanwege een dispuut met hun oude label Tommy Boy over sample licenties en contractuele regels. De legale strijd duurde drie jaar lang, totdat platenlabel Reservoir Media in 2021 de catalogus kocht van Tommy Boy voor 100 miljoen dollar. In het persbericht deelde De La Soul hun vreugde: “We kunnen niet geloven dat deze dag eindelijk is gekomen, en we zijn ontzettend enthousiast om onze muziek met zowel onze oude als nieuwe fans te delen.”Nieuw geluid binnen hiphop

De La Soul werd bekend in de jaren ‘90 met hits als ‘Me, Myself and I’, ‘Ring Ring Ring’ en ‘Oooh’. Het trio heeft ervoor gezorgd dat jazzrap en alternatieve hiphop bekend werden bij een groter publiek. Ze brachten positieve, kunstzinnige muziek, wat in groot contrast stond met de meer ‘flashy, thug style’ hiphop die op dat moment populair was. Hiermee opende ze de deuren voor veel andere artiesten om te experimenteren binnen het genre. Met name hun eerste album ‘3 Feet High and Rising’ wordt gezien als een van de meest toonaangevende albums binnen hiphop en is in de VS officieel erkend als album van culturele waarde.


Ongeduldig wachten we op de volledige catalogusrelease op 3 maart. Hoewel die datum nog redelijk ver weg is, krijgen we binnenkort al een voorproefje: op 13 januari zal De La Soul’s hit ‘The Magic Number’ al op alle streamingdiensten te beluisteren zijn.
bottom of page