top of page

Stedelijk Museum en Eye belichten multitalent Felix de Rooy - hij was zijn tijd mijlenver vooruit

Er zijn individuen waaruit zóveel talent, werk en gelaagdheid voortkomt, dat je niet kan geloven dat het om één mensenleven gaat. Felix de Rooy is zo iemand. Vanaf de jaren zestig heeft de beeldend kunstenaar, filmregisseur, theatermaker, acteur en verzamelaar aan een ongekend veelzijdig en impactvol oeuvre gewerkt. Zijn tijd mijlenver vooruit, onderzocht het multitalent onderwerpen die nu nog steeds actueel zijn, waaronder de doorwerking van het koloniale verleden, alledaags racisme en de betekenis van Afro-Caribische en queeridentiteiten in de kunst. Het Stedelijk Museum presenteert tot september de tentoonstelling ‘Felix de Rooy — Apocalypse’ en de hele maand mei zijn de Rooys films te bekijken in het Eye Filmmuseum.


Felix de Rooy (Bron: Eye Filmmuseum)


'Psychic realism'

De tentoonstelling ‘Felix de Rooy — Apocalypse’ is vernoemd naar de titel van een van de Rooys eerste films. Het bevat werk uit alle domeinen waarin de kunstenaar actief is geweest: van theater en film, tot beeldende kunst waaronder schilderijen, assemblages, (digitale) collages en wandkleden. In de wereld van het 71-jarige multitalent staat alles met elkaar in contact. Dat zie je niet alleen terug in de kunstvormen die hij samenbrengt, maar ook in zijn werkopvattingen ‘cross culture’ en ‘cross time’. Vanuit een diepgaande interesse in schoonheid en liefde verbindt de kunstenaar beelden en verhalen uit uiteenlopende tijden, culturen, religies en geografieën. Verschillen overstijgt hij door de overeenkomsten tussen mensen te benadrukken, zoals de innerlijke strijd, sterfelijkheid en het verlangen naar seksuele en romantische bevrediging. Zelf beschrijft de Rooy zijn werk met de term ‘psychic realism’, wat als psychisch én psychedelisch geïnterpreteerd kan worden. Met kleurrijke, dromerige afbeeldingen van menselijke en mythologische figuren vertelt hij maatschappijkritische verhalen.


Felix de Rooy (Bron: Stedelijk Museum)


Gouden Kalf

Aansluitend op de tentoonstelling programmeert Eye Filmmuseum in mei een selectie korte en lange speelfilms ván en mét Felix de Rooy. ‘Ava & Gabriel’ is de bekendste en won in 1990 een Gouden Kalf. Het gaat over een Surinaamse schilder die in 1948 naar Curaçao komt en een zwarte onderwijzeres vraagt model te staan voor de maagd Maria. Ook is Spike Lee's korte film ‘Joe's Bed-Stuy Barbershop: We Cut Heads’ uit 1983 te zien, waarvoor de Rooy als artdirector werkte. In de films ‘Buladó’ en ‘Boy Ecury’ zie je de kunstenaar als acteur en natuurlijk ontbreekt ook zijn debuutfilm – tevens afstudeeropdracht – ‘Desiree’ uit 1984 niet in de programmering.


Programmatrailer Eye Filmmuseum


Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Felix de Rooy werd in 1952 geboren in Curaçao. Eind jaren zestig verhuisde hij naar Den Haag voor zijn studie aan de Vrije Academie. Destijds waren er nog niet veel kunstenaars van Surinaamse en Caribische afkomst in Nederland. Noch was er was veel aandacht voor de achtergrond van makers uit de voormalige koloniën. Maar De Rooy ging voortvarend te werk en was zijn tijd ver vooruit. Zo wist hij in de jaren zeventig en tachtig al aandacht te vragen voor wat later ‘Blackness’ zou gaan heten en kreeg hij in 1979 de ‘Cola Debrot Award’, de hoogste culturele onderscheiding van de Antillen. In 1980 reisde de kunstenaar naar New York voor een masteropleiding tot filmregisseur en tien jaar later werd hij lid van ‘de Raad voor Cultuur’, het adviesorgaan van de Nederlandse Minister van Cultuur. Uiteindelijk werd de Rooy in 2000 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Tot op de dag van vandaag zien veel jonge makers in Nederland en op de Cariben hem als belangrijke inspiratiebron.


Felix de Rooy (Bron: Stedelijk Museum)


Koop hier je ticket voor de tentoonstelling ‘Felix de Rooy — Apocalypse’ en bekijk hier het volledige filmprogramma van Eye.

bottom of page