top of page

STRAAT viert éénjarig bestaan met ’s werelds eerste graffiti-artist Cornbread


Darryl McGray beter bekend als Cornbread aan het werk in STRAAT museum

Hét museum voor graffiti en street art STRAAT bestaat aankomende zaterdag 9 oktober precies één jaar. Hoe kun je dat nou beter vieren dan één van s’werelds eerste graffiti-artists uit te nodigen voor een expositie? Darryl McGray (68) beter bekend als Cornbread wordt over het algemeen gezien als één van de allereerste moderne graffiti-schrijvers die qua stijl niet aan een gang verbonden is. Zijn nieuwe tentoonstelling ‘Start this’ showt originele werken gemaakt in Philadelphia, de stad waar het in 1965 allemaal begon én originele werken die gemaakt zijn in STRAAT. Ja dat lees je goed, Cornbread heeft in het museum nieuwe werk gemaakt. Het is de allereerste Europese solo-tentoonstelling van de legend.De legende begon vorm te krijgen na een kort verblijf in de jeugdgevangenis. Hij kreeg daar zijn bijnaam door de kok constant maar tevergeefs om meer maisbrood te vragen.


De start van een legende

De legende begon vorm te krijgen na een kort verblijf in de jeugdgevangenis. Hij kreeg daar zijn bijnaam door de kok constant maar tevergeefs om meer maisbrood te vragen. Het was de liefde die zorgde voor zijn eerste grote ‘campagne’. Met de tekst ‘Cornbread loves Cynthia’ liet hij een gedurfde liefdesverklaring - aan een klasgenoot - overal achter op de route naar huis. De actualiteit, ludiekheid en rebelsheid waar graffiti en street art zo bekend om staan is ook Cornbread niet vreemd. Zo wist hij het tourvliegtuig van The Jackson 5 te taggen en liet hij zijn tag achter op een olifant van de Philadelphia Zoo. Dit deed hij nog voordat collega-kunstenaar Banksy hier faam mee won.


Het oeuvre van Cornbread staat aan de basis van wat wij nu kennen als graffiti en street art en heeft ertoe geleid dat musea als STRAAT een podium kunnen bieden aan de kunstvorm die zo ongekend populair is. Van Keith Haring tot Banksy, street art heeft de afgelopen jaren regelmatig de krantenkoppen gehaald. De impact van street art op kunst, mode, design, reclame en populaire cultuur is inmiddels groter dan ooit tevoren.


De tentoonstelling ‘Start this’ is te zien vanaf zaterdag 9 oktober t/m 12 december 2021 en is te

bezoeken als onderdeel van een regulier STRAAT bezoek.Over STRAAT

STRAAT is hét museum voor graffiti en street art, gevestigd op het NDSM-terrein in Amsterdam

Noord. In de openingstentoonstelling ‘Citaat van de straat’ maak je kennis met meer dan 150

werken van 130+ kunstenaars. De kunstwerken zijn in en speciaal voor het museum gemaakt, en de meeste van deze indrukwekkende visuele ervaringen zijn net zo groot als de muurschilderingen op straat. Als museum biedt STRAAT de toegevoegde waarde van context en informatie. Dit is jouw kans om de verhalen achter de werken te ontdekken, verhalen die op straat vaak verborgen blijven.

bottom of page