top of page

‘Viva Magenta’ is de kleur van het jaar 2023 volgens kleurenexpert Pantone

Elk jaar in december kondigt kleurfabrikant Pantone, ‘de’ kleur van het komende jaar aan. Na uitgebreide analyses van kunst, TV, film, mode en technologie kwamen de experts van het Pantone Colour Institute tot de conclusie dat ‘Viva Magenta’ de kleur van 2023 wordt: een intense rood-paarse kleur met veel ‘levendigheid en daadkracht’.


Beeld: Pantone


Wat is Pantone?

Het Amerikaanse bedrijf Pantone is gespecialiseerd in het produceren en organiseren van kleuren. Vooral het ‘Pantone Colour Matching System’ - een systeem dat ‘standaard kleuren’ introduceerde - is wereldberoemd. Zie het als een soort taal van kleur, een universele guide die ervoor zorgt dat kleuren overal ter wereld consistent gebruikt worden. Als een kunstenaar vroeger om de kleur geel vroeg bij een winkel in Amsterdam, werd er een andere kleur gegeven dan door een winkel in bijvoorbeeld Milaan. Met de introductie van het Pantone Matching System krijgt die kunstenaar nu overal dezelfde tint door naar ‘PANTONE Yellow 012 C’ te vragen. Dit systeem heeft veel industrieën - zoals de mode, design en printindustrie - een stuk efficiënter gemaakt.


Kleur van het jaar

Al 23 jaar op rij nomineren de experts van het Pantone Colour Institute de ‘kleur van het jaar’. In deze zoektocht analyseert het instituut modetrends, kunstwerken, technologische ontwikkelen en zelfs sociale omstandigheden om te voorspellen welke kleur er het komende jaar belangrijk wordt. De kleur van 2023 is PANTONE 18-1750, oftewel ‘Viva Magenta’. Pantone beschrijft de kleur als ‘levendig en daadkrachtig’ en geeft aan dat de paars-rode tint origineel afkomstig van het Mexicaanse insect de Cochenilleluis. Dit jaar kreeg de ‘kleur van het jaar’ haar eigen online metaverse, gecreëerd door kunstenaar Huge. Ook zal de kleur terugkeren bij het Franse kunstevenement ‘Art Basel’ in Miami.

bottom of page