top of page

Voormalig muziekzender TMF maakt oude opnames beschikbaar via hun YouTube-kanaal

De muziekzender waar vele Nederlandse muziekliefhebbers mee zijn opgegroeid is terug - maar dan nu op YouTube. We hebben het natuurlijk over The Music Factory (TMF), de Nederlandse televisiezender die van 1995 tot 2011 een belangrijke rol speelde in de verspreiding van popmuziek in Nederland. Op het YouTube-kanaal zijn sinds november vorig jaar verschillende optredens van en interviews met artiesten als Aaliyah, Mariah Carey, Justin Timberlake en Destiny’s Child verschenen. Het prachtige archief met iconische muziekgeschiedenis is nu voor iedereen beschikbaar - en groeit met de dag.


Foto: TMF. De presentatrices van de zender.


Waar het allemaal begon

TMF werd in 1995 gelanceerd door Lex Harding, voormalig directeur van radiostation Radio 538. Nederland had op dat moment nog geen Nederlandstalige muziekzender op TV, alleen de Amerikaanse zender MTV. TMF werd een groot succes, en had op een gegeven moment zelfs meer kijkers dan MTV. Met hun grappige programma’s, coole presentatoren en jaarlijkse publieksprijzen (de TMF-Awards) speelden ze een toonaangevende rol in welke buitenlandse muziek populair werd in Nederland en vormden ze een springplank voor binnenlands talent. Ook verschillende BN’ers kennen er hun start, zoals Sylvana Simons, Ruud de Wild, Bridget Maasland en Wessel van Diepen. Rond 2008 nam de populariteit van TMF af, met name omdat meer jongeren naar muziek gingen luisteren via YouTube en op iPods. Toch blijft de culturele waarde van de zender ongekend, en denken veel Nederlanders met liefdevolle nostalgie terug aan TMF.


Foto: TMF. Oude TMF hit-cd's.


Comeback

In 2020 vertelde DJ en oud-presentator van TMF Erik de Zwart bij Shownieuws dat er plannen waren om de zender weer terug te brengen, maar dan in de vorm van een online platform. De lancering van het platform liep vertraging op door de Covid-19 pandemie, maar halverwege 2022 was er op de site van TMF te lezen dat ze terugkomen. Nu is daar de link naar het YouTube-kanaal te vinden. De hoeveelheid video’s groeit met de dag, en hoewel het op dit moment nog uitsluitend clips van buitenlandse artiesten zijn, komen er hopelijk in de toekomst ook Nederlandse artiesten aan bod.


Check hieronder een aantal iconische momenten:


bottom of page