top of page

WHO IS dvsn? Zanger Daniel Daley en producer Nineteen85 houden traditionele R&B in stand

De Canadese zanger Daniel Daley (36) en producer Nineteen85, ook wel bekend als Anthony Jefferies (37), vormen samen het Toronto-based R&B-duo dvsn. De in 2015 tot stand gekomen groep is bekend om hun romantische slow jams, zoals ‘With Me’, ‘If I Get Caught’ en ‘Think About Me’. Eind oktober dit jaar hebben ze hun zesde studioalbum uitgebracht, genaamd ‘Working On My Karma’. Naast de onmiskenbare kwaliteit van hun muziek, heeft het duo de afgelopen jaren ook veel aandacht gekregen over hun lyrics. Dvsn’s teksten gaan over onderwerpen als liefde, mannelijkheid, relaties en zorgen nog wel eens voor wat controversie. Maar wie zijn de mannen achter deze nummers? Hieronder vertellen we meer over dit opmerkelijke duo.

Foto: Nate Shuls

Van SoundCloud naar OVO Sound

Het duo maakte hun debuut in 2015 toen Nineteen85 de nummers ‘With Me’ en ‘The Line’ releasde op SoundCloud. Nadat hij de eerste single tijdens de zevende OVO Sound Radio show had afgespeeld, was de aandacht op de twee artiesten gevestigd. Nog twee releases later tekende ze als duo bij Drake’s label OVO Sound. Nineteen85 is in 2009 bij als producer bij OVO Sound terecht gekomen toen hij toevallig in contact kwam met Noah “40” Shebib, die al langer voor het label werkte. Sindsdien heeft Nineteen85 meerdere hits voor Drake geproduceerd, waaronder ‘One Dance’, ‘Hotline Bling’ en ‘Hold On, We’re Going Home’. In 2014 en 2015 heeft de producer de ASCAP Music Awards gewonnen en in totaal is hij voor drie Grammy’s genomineerd. In het begin was er veel onduidelijkheid over wie dvsn precies was en welke mensen er achter zaten. In een interview met The Breakfast Club geeft Daniel aan dat er veel gespeculeerd werd over de leden van de groep. Toen de twee uiteindelijk mee gingen op tour met Drake in 2016 was deze verwarring gedeeltelijk opgeklaard, maar het duo is alsnog vrij gesloten over hun persoonlijke en muzikale achtergrond. In hetzelfde interview geven ze aan dat ze erg op zichzelf zijn, en vooral op elkaar vertrouwen met het maken van muziek.


Toxic of eerlijk?

Meerdere malen heeft dvsn nummers gereleased die backlash hebben gekregen om hun lyrics. Zo heeft het duo afgelopen juli in aanloop naar hun nieuwe album het nummer ‘If I Get Caught’ uitgebracht, wat voor veel ophef zorgde op het internet. Het nummer gaat over mannen die vreemdgaan, en hoe dat juist aantrekkelijk is voor veel vrouwen:


“You wouldn't want me if you thought I never had hoes / Women like men other women like / That's just something that every one know”


Hoewel de lyrics misschien passender zouden zijn voor een hard-edged hiphopnummer, heeft dvsn het verpakt in een rustig R&B-nummer met zwoele vocals. Later gaf het duo aan dat het nummer opzettelijk zo is geschreven, als een soort bait voor ‘Working On My Karma’. Het album zelf is veel opener en zachter en bevat oprechte overpeinzingen over de ups en downs die een jonge man ervaart in relaties. Toch gaf Nineteen85 aan in een interview met GQ Magazine dat hij en Daniel altijd eerlijk zijn in hun nummers. Soms wordt dat goed opgevat, en soms niet. Een ding is zeker: ze staan voor de muziek die ze produceren, zowel instrumentaal als wat betreft de lyrics.


Working On My Karma

Voor hun laatste album heeft dvsn samengewerkt met producer Jermaine Dupri en songwriter Brian-Michael Cox. Jermaine Dupri is een R&B-legende die al vanaf de jaren ‘90 muziek produceert voor artiesten als Kris Kross, Lil’ Kim, Usher en Destiny’s Child. Hij heeft een enorme invloed gehad op de 90s en 00s R&B-sound zoals we die nu kennen. In het interview met GQ geeft het duo aan dat ze zenuwachtig waren om met de superster samen te werken, maar dat het proces uiteindelijk ontzettend goed verliep. Hoewel het album niet in de hitlijsten terecht is gekomen, is het wel goed ontvangen onder de echte R&B-liefhebbers. Daniel in GQ: “We moeten zowel elementen van nostalgie hebben als elementen die het [R&B] vooruit brengen. En voor de mensen die van nostalgische muziek houden - niet om op te scheppen - is dvsn dé groep als het aankomt op een nostalgische feel.”


Daniel en Nineteen85 houden met hun groep dvsn traditionele R&B in stand en proberen op vocaal, instrumentaal en productieniveau een topkwaliteit te leveren zoals we gewend zijn van R&B in de 90s en 00s. Ze zijn niet bang om mensen uit te lokken of aan het denken te zetten, want ze weten waar ze voor staan. Check hun laatste album ‘Working On My Karma’ hier voor een zowel nostalgische als vernieuwende muzikale beleving.Volg ook onze 'GALLERY PLAY'-LIST op Spotify en blijf op de hoogte van de beste releases.bottom of page