top of page

WHO IS Masego? Deze getalenteerde zanger en saxofonist maakt jazz weer populair

Bijgewerkt op: 6 dec. 2022

De Jamaicaans-Amerikaanse artiest Masego - ook wel bekend als Micah Davis - is een multitalent en uniek in zijn soort. Hij brengt jazz, R&B, elektronische muziek en hiphop samen in een sound die uit duizenden te herkennen is. Bovendien is hij een buitengewoon goede saxofonist en zanger. Met zijn 29 jaar heeft de muzikant nu al een grote impact op de muziekwereld gehad. Lees hieronder meer over Masego’s achtergrond en muzikale reis.


Foto: GQ Magazine


Energie met doordachte kalmte

Masego is geboren in 1993 in Kingston, Jamaica. Op zijn achtste verhuisde hij naar Amerika, waar zijn ouders actief waren als dominees in de plaatselijke kerk. Dit is dan ook de plek waar hij voor het eerst in contact kwam met muziek. Vanaf jongs af aan zong Masego in de kerk en met behulp van YouTube leerde hij zichzelf verschillende instrumenten te spelen. In 2011 begon hij met het remixen van bekende nummers die hij speelde met de saxofoon - inmiddels zijn favoriete instrument. De remixen plaatste hij op SoundCloud en al snel groeide er een fanbase. Dit resulteerde uiteindelijk in zijn debuut EP ‘The Pink Polo EP’, waarna zijn carrière in sneltreinvaart gelanceerd werd. Het succes van de EP heeft hij te danken aan zijn unieke stijl, die hij zelf omschrijft als ‘Trap House Jazz’. De muziek heeft elektronische elementen, hiphop beats en natuurlijk veel saxofoon. In een interview met GQ magazine geeft Masego aan waarom dit genre zo goed werkt: “Het is onwetendheid met welsprekendheid, een doordringende energie met een soort mooie koelte”.


Virtuositeit als trademark

Zijn grote doorbraak volgde snel dankzij de livesessie van het nummer 'Tadow' - een samenwerking met de Franse producer FKJ. Spelend op verschillende instrumenten lieten Masego en FKJ live hun muzikale virtuositeit zien. Intussen heeft de video meer dan 400 miljoen views. In 2018 volgde Masego's debuutalbum ‘Lady Lady’. Het project is een ode aan de vrouw en geïnspireerd op de vrouwen in Masego’s leven. Met name zijn moeder - die hem gospel liet luisteren en hem het creëren van muziek liet waarderen - is hierin belangrijk. In het GQ interview geeft Masego aan dat vrouwen altijd een rol hebben gespeeld in zijn muzikale ontwikkeling. Zo vertelde hij dat hij op twaalfjarige leeftijd begon met het spelen van saxofoon omdat hij indruk wilde maken op een meisje. “Ik dacht: als ik saxofoon speel wil ze wel met me trouwen”. ‘Lady Lady’ werd met veel lof ontvangen door zijn fans; heeft een even hoge muzikale kwaliteit als zijn eerdere muziek, maar is verpakt in een rustiger, eleganter jasje.Nieuw album op komst

Na zijn debuutalbum nam Masego zijn tijd. In 2020 bracht hij de EP ‘Studying Abroad’ uit, waarin hij afro-invloeden toevoegde aan zijn muziekstijl. Het resulteerde in een heerlijk, laid-back project dat je meeneemt op een muzikale reis. Voor Masego is dat een belangrijk onderdeel van zijn muziek: creativiteit en verbeelding staan centraal in zowel het maak- als luisterproces. In 2021 heeft de muzikant twee losse singles - ‘Garden Party’ en ‘Yamz’ - uitgebracht. Eind 2022 kwam er eindelijk nieuws over een nieuw album en vier weken geleden bracht Masego de single ‘Say You Want Me’ uit. Het duidt op de komst van zijn tweede album. De muziekwereld wacht met spanning op de muzikale creaties die het multitalent deze keer zal presenteren.


Hoewel de releasedatum van het nieuwe album nog onbekend is, is Masego komende maand al live te zien in Utrecht. Op 20 en 21 december treedt hij op in de Tivoli. Tickets zijn te krijgen via https://www.masegomusic.com/tour/.


bottom of page