top of page

Zangeres Fatoumata Diawara brengt een stukje van de Malinese muzikale cultuur naar Paradiso

Aankomende zondag brengt de Malinese zangeres en muzikant Fatoumata Diawara haar kenmerkende blend van traditionele Wassoulou muziek en moderne invloeden naar het podium van Paradiso in Amsterdam. Gewapend met een fluwelen stem en elektrische gitaar reist de 41-jarige artiest al jarenlang verschillende continenten af om op te treden en zo haar cultuur verder te brengen. Je kent de zangeres misschien van hits als ‘Douha (Mali Mali)’ en ‘Ultimatum’, beide samen met Disclosure, of van de meer rustige nummers zoals ‘Nterini’ of ‘Sowa’. Met haar uitgesproken kledingstijl, kleurrijke make-up en vooral haar ongelofelijke muzikale talent is Fatoumata Diawara een artiest waarvan het live optreden écht de moeite waard is om te bij te wonen - en dat kan, op 28 mei in Paradiso.


Foto: Fatoumata Diawara


Fatoumata Diawara groeide op in Mali en verhuisde op haar achttiende naar Frankrijk om een acteercarrière te beginnen. Hoewel ze haar liefde voor film nooit opzij heeft gezet, is ze uiteindelijk bekend geworden als zangeres. Fatoumata zingt voornamelijk in het Bambara - de meest gesproken taal in Mali - en bouwt met haar nummers op de muzikale traditie van de Wassoulou-regio. Toch gebruikt ze ook veel moderne invloeden, zoals elektronische muziek, en heeft ze zo over de jaren een groot internationaal publiek weten te bereiken. Aan de website Go Aragon vertelt de zangeres dat haar muziek een combinatie is van haar roots, geïnterpreteerd door een modern perspectief. Door middel van haar teksten wilt ze mensen bewust te maken van de problemen in haar thuisland en probeert ze sociaal-maatschappelijke vooruitgang te promoten. Fatoumata wordt vaak gezien als een voorbeeld voor de jongere generatie Afrikaanse vrouwen: ze is trots op haar culturele erfgoed, maar durft ook naar de toekomst te kijken en te innoveren.


Tijdens haar concerten viert de Malinese artiest het leven, maar raakt ze je ook met een prachtige stem die vanuit haar ziel lijkt te komen. Kaartjes voor het concert in Paradiso aanstaande zondag zijn hier te vinden.bottom of page