top of page

5x dierlijke looks op de catwalk in New York, Milaan & Parijs

Bijgewerkt op: 22 feb.

Tijdens de verschillende Fashion Weeks werd het overduidelijk: de mode bevindt zich in haar fantasietijdperk. Sprookjesachtige decors en speelse, absurdistische looks hebben de overhand. Denk aan de reusachtige bloemen van Loewe en Louis Vuitton's spectaculaire 'Strange Math' – een collectie die op zoek gaat naar de relatie tussen verbeelding en realiteit. Tussen de vaak ondefinieerbare fantasielooks kwamen dierlijke elementen veelvuldig terug. Wij zetten vijf ontwerpers op een rij die zich, elk vanuit hun unieke visie, lieten inspireren door dieren.


Collina Strada

Met het oog op de huidige crisis besloot creative director Hillary Taymour de ‘toned down’ versie van Collina Strada neer te zetten. Het resultaat? Een absurdistisch dierenspektakel. Als vogels, honden, gekko’s en dolfijnen presenteerden de modellen de nieuwe collectie op New York Fashion Week.


Collina Strada - fall 2023 - New York Fashion Week (Bron: Vogue)


JW Anderson

Social media stonden er vol mee: de ‘frog loafers’ van JW Anderson. Al jaren breekt de ontwerper met de traditionele genderrollen, zo ook in januari op Milan Men’s Fashion Week. Non-binaire modellen verschenen in genderneutrale looks met kikker-vormige instappers en clutches. Een ‘fun’ tegenhanger in een clean geheel, denk je misschien. Maar het gaat verder dan dat en draagt bij aan Anderson’s boodschap. Want wist je dat kikkers in de loop van hun leven van geslacht kunnen veranderen?


JW Anderson - fall 2023 - Milan Men’s Fashion Week (Bron: Vogue)


Schiaparelli

Ook om de levensechte, geborduurde dierenkoppen van Schiaparelli konden we niet heen. Kylie Jenner zat front row en trok voor aanvang al ieders aandacht met haar exemplaar. Toen de show startte, viel het kwartje: Kylie’s levensechte leeuwenkop was onderdeel van de collectie. Het zorgde voor een online stortvloed aan commotie en discussie. Waar de één de dierenkoppen als verheerlijking van dierenjacht zag, stelde de ander juist het tegenovergestelde en bestempelde ze als hoogwaardige kunst. Onder andere PETA-oprichter Ingrid Newkirk interpreteerde de collectie als een aanklacht tegen trofeejacht en als viering van de natuur. Voor of tegen – over één ding is weinig discussie mogelijk: het ongekende vakmanschap van de makers staat buiten kijf.


Schiaparelli - 2023 - Haute Couture Week Paris (Foto 1: Michel Euler; Overig: IG Schiaparelli)


Bron: IG Schiaparelli


Marc Bouwer

Tegenwoordig streven veel modehuizen naar cruelty free collecties, maar dat is niet altijd zo geweest. Bij Marc Bouwer staat dierenwelzijn echter al sinds de jaren ’80 bovenaan de agenda. Met een hond aan zijn zijde vroeg hij aandacht voor dierenadoptie. ‘Adopteer, koop niet!’ luidde zijn sign. “Ik ben gepassioneerd om dieren te redden; mensen geven duizenden dollars uit om honden van fokkers te kopen, maar elke dag worden er honden geëuthanaseerd. Koop niet, adopteer”, lichtte hij na zijn show toe.


Marc Bouwer - 2023 - New York Fashion Week (Fotografie: Patrick McMullan)


Thom Browne

Thom Browne liet zich voor zijn collectie inspireren door ‘De Kleine Prins’ en betoverde zijn gasten met een sprookjesachtige show in New York. Als fantasiefiguren liepen de modellen over de catwalk in kostuums van vermaakte blazers, tulerokken en grote schoudervullingen. In de styling kwamen dierlijke elementen naar voren en een groot deel van de modellen verscheen met een hond-vormige tas als accessoire.


Thom Browne - fall 2023 - New York Fashion Week (Bron: L'Officiel USA)

bottom of page