top of page

Beleef 'SORA' in de Gashouder: een audiovisuele kunstinstallatie van Audio Obscura (video)

Westergas en Unfold.art presenteren vanaf 6 januari de audiovisuele kunstinstallatie 'SORA' van kunstenaarsduo NONOTAK. Het is het eerste project van Unfold.art – een nieuw reizend kunstconcept opgericht door het team van Audio Obscura.


Beeld: Unfold.art


Hypnotiserende kunstervaring

‘SORA’ betekent ‘lucht’ in het Japans en vormt de grootste inspiratiebron voor het werk van NONOTAK. In de pikdonkere, ruwe ruimte van de Gashouder weerspiegelt SORA de complexiteit van de lucht met een samenspel van licht, beweging en geluid. In afwisselende ritmes golven lichtstralen op de illusionaire beweging van de wind en dansen geprojecteerde lichtsterren door de ruimte. Met haar oneindige karakter is ‘rotatie’ als centrale beweging gekozen. Het brengt bezoekers een hypnotiserende kunstervaring. Bekijk onderaan dit artikel in welke drie vormen SORA te ervaren is.


NONOTAK

In 2012 bundelden voormalig illustrator Noemi Schipfer en voormalig architect-muzikant Takami Nakamoto hun krachten en vormden NONOTAK. Het kunstenaarsduo maakt licht- en geluidinstallaties en voorstellingen, geïnspireerd op minimale architectuur en optische kunst. Nakamoto's benadering van ruimte, licht en geluid, en Schipfer's ervaring met bewegende, geometrische illustraties vormen een krachtige combinatie. Zo neemt het duo, kijkers mee in dromerige ervaringen weg van de realiteit.


Takami Nakamoto & Noemi Schipfer (Bron: Unfold.art)


Reizend kunstconcept 'Unfold.art'

Unfold.art is een nieuw bedrijf van het team achter Audio Obscura – een Nederlands collectief dat wereldwijd bekend staat om zijn iconische, underground muziekevents. Voor de ultieme kunstervaring werkt Audio Obscura met verschillende kunstdisciplines en slaat regelmatig de handen ineen met kunstenaars. Zo werkte het team in 2020 al samen met de Berlijnse ontwerp- en kunststudio WHITEvoid voor de lichtinstallatie ‘SKALAR’ in de Gashouder. In het verlengde daarvan is het nieuwe reizende kunstconcept 'Unfold.art' gelanceerd. In samenwerking met kunstenaars uit verschillende disciplines zal Unfold.art, locaties over de hele wereld tijdelijk voorzien van adembenemende audiovisuele ervaringen.


Video: NONOTAK


SORA is van 06-01-2023 tot 05-02-2023 te zien in de Gashouder, Amsterdam. De installatie is in drie vormen te ervaren.


Liveshows

De shows zijn een intensiverende versie van de tentoonstelling. Alle elementen van de installatie worden live bestuurd door NONOTAK en brengen toeschouwers naar een andere dimensie.


Tentoonstelling

De tentoonstelling heeft – net als de centrale beweging ‘rotatie’ – geen begin en einde. Geef je als bezoeker over aan de audiovisuele lichtinstallatie en ga op in een meditatieve ervaring.


Audio Obscura X SORA

Als het uit de koker van Audio Obscura komt, kan een muziekevent natuurlijk niet ontbreken. Op 28 januari wordt SORA onderdeel van een rave. Onder andere Adriatique, Henrik Schwarz, Nadia Struiwigh en NOMOTAK vormen de line-up en worden onderdeel van een muzikale, futuristische kunstervaring.


Koop hier je tickets.

bottom of page