top of page

FACTS: het tragische levensverhaal van zangeres Aaliyah, ‘The Princess of R&B’

Aaliyah was een zangeres die in haar korte leven ongelooflijk ver is gekomen en een blijvende invloed heeft gehad op R&B. Haar muzikale carrière begon op negenjarige leeftijd en tegen de tijd dat ze twintig werd, was ze een R&B-superster. Helaas is ze twee jaar later tragisch overleden bij een vliegtuigongeluk. Hoewel haar leven te vroeg is geëindigd, heeft ze met haar carrière als zangeres een enorme culturele legacy achtergelaten.


Foto: Sal Idriss


‘De beste’

Aaliyah - ook wel bekend als Aaliyah Dana Haughton - werd geboren in 1979 in New York. Op haar vijfde verhuisde ze met haar familie naar Detroit, waar haar muzikale carrière van start ging. Aaliyah werd gesteund door haar moeder en begon toen ze negen jaar oud was al met audities bij platenmaatschappijen. Op elfjarige leeftijd kreeg ze de kans om samen te werken met soulzangeres - en tante - Gladys Knight. Zo lukte het Aaliyah om een voet tussen de deur te krijgen bij de muziekindustrie. Ze koos ervoor haar eigen naam te houden als artiest. ‘Aliya’ is Hebreeuws voor ‘hoogste, meest verheven, de beste’. Iedere dag streefde ze ernaar deze betekenis waar te maken.


Meervoudig platina

In 1994 bracht Aaliyah haar eerste album ‘Age Ain’t Nothing But A Number’ uit via het platenlabel van haar oom Barry Hankerson. Zanger R. Kelly schreef de muziek van het album. Later bleek dat de 27-jarige R. Kelly in die periode kort getrouwd was met de minderjarige Aaliyah, wat voor veel ophef zorgde. Recent zijn er meerdere rechtszaken tegen R. Kelly aangespannen waarin bleek dat hij schuldig was aan seksueel misbruik. Het blijft de vraag of dat bij Aaliyah ook het geval was, maar één ding is zeker: de albumtitel heeft door het misbruik een nare lading gekregen. De muziek zorgde echter voor groot succes: het album werd meervoudig platina en de singles ‘Back and Forth’ en ‘At Your Best (You Are Love)’ werden stuk voor stuk grote hits.


Foto's: onbekend. Aaliyah met Missy Elliot en Timbaland.


Totaalpakket

Na het R. Kelly-fiasco was het niet makkelijk om nieuwe producers te vinden voor Aaliyah’s tweede album. Uiteindelijk tekende de zangeres een nieuw contract bij Atlantic Records. Twee van de belangrijkste producenten van haar tweede album ‘One In A Million’ waren Timbaland en Missy Elliot - die toen nog aan het begin van hun carrière stonden. De samenwerking tussen de drie werkte goed en toen ‘One In A Million’ in 1996 uitkwam, werd het een grote hit. Toch was dit nog niet voldoende voor de zangeres: ze wilde een allround entertainer zijn. Zo begon ze te trainen met acteercoach Harold Guskin en kreeg ze de rol van Julia in de film ‘Romeo Must Die’. Ook nam ze vier nummers op voor de soundtrack, waaronder de hit ‘Try Again’. De film werd positief ontvangen en Aaliyah bewees dat ze de total package was.Vliegtuigongeluk

Net toen Aaliyah de wereld begon te veroveren, sloeg het noodlot toe. In augustus 2001 - een maand na het uitbrengen van haar derde album ‘Aaliyah’ - was de zangeres op de Bahama’s om de videoclip voor ‘Rock The Boat’ op te nemen. Omdat Aaliyah onverwacht eerder klaar was met haar werk besloot ze samen met zeven anderen een dag eerder terug te vliegen. Nog geen minuut na het opstijgen stortte het vliegtuig neer. Geen van de inzittenden overleefde het ongeluk. De video van ‘Rock The Boat’ - die na haar overlijden werd uitgebracht - werd destijds de best bekeken video ooit. De belofte was groot, maar Aaliyah kreeg helaas nooit de kans om deze te vervullen. Toch heeft ze een geweldige legacy achtergelaten. Zo wordt ze ‘The Princess of R&B’ genoemd en is ze tot op de dag van vandaag voor velen een bron van inspiratie.


bottom of page