top of page

Frans modehuis Chanel en Rijksmuseum werken samen voor meer kunst door en over vrouwen

Meer vrouwen in het Rijksmuseum? Ja! Hét nationaal museum van Nederland werkt samen met het Franse modehuis Chanel om meer vrouwelijke verhalen in de schijnwerpers te zetten en representatie van vrouwelijke kunstenaars te bevorderen. Afgelopen woensdag - op Internationale Vrouwendag - werd bekendgemaakt dat ze bezig zijn met het onderzoeksproject 'Vrouwen van het Rijksmuseum', dat al op 8 maart 2022 gelanceerd werd. Dankzij het partnerschap met Chanel kan het Rijksmuseum de komende drie jaar nieuwe onderzoekers aanstellen om meer verhalen uit het verleden op te sporen.


Foto: Paulo Amorim/NurPhoto


Inclusiviteit en diversiteit

Het Rijksmuseum speelt een cruciale rol in het weergeven van de Nederlandse culturele geschiedenis. Zoals het museum zelf aangeeft op hun website, weerspiegelt de huidige collectie op dit moment maar een deel van de kunstcanon. Het grootste gedeelte van kunstwerken in het Rijksmuseum is namelijk gemaakt door witte mannen, terwijl er in het verleden veel meer verschillende kunstenaars in Nederland actief zijn geweest. In het thema van diversiteit en inclusiviteit, heeft het Rijksmuseum zich voorgenomen grotere zichtbaarheid aan vrouwen te geven in de collectie en de presentatie, zo staat aangegeven op hun website. Het onderzoek is voorlopig nog inventariserend van aard, met een focus op drie hoofdonderwerpen: de vervaardigers, de hoofdrolspelers, en de verzamelaars, schenkers en conservatoren. Het uiteindelijke doel is om een nieuw perspectief aan de kunstgeschiedenis te geven ervoor te zorgen dat het vrouwelijke perspectief standaard wordt meegenomen binnen de organisatie - een stap waar velen lang op hebben gewacht.


CHANEL Culture Fund

Het is niet de eerste keer dat Chanel een samenwerking aangaat binnen de kunstwereld. In 2021 is het ‘CHANEL Culture Fund’ opgericht: een wereldwijd programma dat verschillende initiatieven steunt om nieuwe ideeën en culturele inclusiviteit te promoten. Zo hebben ze al eerder samengewerkt met het Centre Pompidou in Parijs en The National Gallery in Londen, en nu ook met het Rijksmuseum in Amsterdam. Yana Peel, Global Head of Arts & Culture by Chanel, geeft aan dat ze hopen een positieve impact te maken op de gendergelijkheid in de wereld door vrouwelijke verhalen in de schijnwerpers te zetten.


Foto: Olivier Middendorp/Rijksmuseum. Schilderij van Rachel Ruysch,

een van de eerste vrouwelijke kunstenaars die in de Eregallerij van het Rijksmuseum hangt.


Een kunstcanon voor iedereen

De vraag naar inclusiviteit blijft groot. Niet alleen voor vrouwen, maar ook Nederlanders van kleur verdienen een plek in de kunstcanon. In de afgelopen jaren heeft het Rijksmuseum al een aantal stappen in de goede richting gedaan - met onder andere een tentoonstelling over de slavernijgeschiedenis en een over het onafhankelijke Indonesië - maar hiermee is het werk nog niet klaar. Net zoals het museum bereid is met een ‘gender’-perspectief naar het verleden te kijken, is het nodig dat dezelfde kritische blik wordt toegepast op de kunstgeschiedenis in zowel de periode van kolonisatie als de tijdperken daarna. Want niet alleen witte mannen, maar iedereen die deelt uitmaakte van de Nederlandse culturele geschiedenis moet terug te zien zijn in hét nationale museum van het land.


bottom of page