top of page

Kunstenaar Darren Pearson gebruikt licht als verf en vangt zijn sculpturen met de camera (video)

Zodra de zon onder is, ontwaakt de lichtkunstenaar in illustrator Darren Pearson. Met zijn statief, camera en ‘Night-Writer’ waant hij zich in het Californische landschap en begint te schilderen. Dankzij het gebruik van een lange sluitertijd brengt de kunstenaar zijn levensgrote lichtsculpturen in beeld.


Video: IG DARIUSTWIN


Lichtgevende stift en lange sluitertijd

In een interview met National Geographic vertelt Pearson hoe hij te werk gaat. De juiste positionering en gevoel voor verhouding blijken cruciaal. Zo besteedt de kunstenaar veel aandacht aan de plaatsing van zijn statief en de achtergrond. Ook zorgt hij er met zwarte kleding voor zelf niet zichtbaar te zijn. Dan stapt hij voor de lens: hij neemt zijn lichaam als referentiepunt voor de gewenste, levensgrote proporties en laat zijn talent de vrije loop met behulp van de ‘Night-Writer’ – een soort lichtgevende stift met wisselbare kleuren. Deze vertoning beschrijft Pearson als "iemand die met een zaklamp naar zijn sleutels zoekt". Elke lijn tekent hij op inzicht en wordt pas zichtbaar als de lange sluitertijd zijn werk gedaan heeft.


Video: IG DARIUSTWIN


Pablo Picasso

Onder de naam DARIUSTWIN deelt Pearson zijn lichtkunst. Naast stilstaande beelden maakt hij ook bewegende animaties die zijn samengesteld uit honderden en duizenden foto's. Zijn werken hebben geleid tot samenwerkingen met bedrijven als Google, Apple, Pixar, Honda en Samsung. En dan te bedenken dat deze succesvolle carrière voortkomt uit het toevallig openslaan van een koffietafelboek: Pearson werd meteen gepakt door een zwart-wit foto van Gjon Mili uit 1949. Daarop stond Pablo Picasso met een lamp waarmee hij ‘in de lucht schilderde’. "Ik had zoiets van: hoe is dit mogelijk?", vertelt Pearson in het interview met National Geographic. Nu – ruim tien jaar later – blijkt deze toevalstreffer een cruciaal moment in zijn leven. Met zijn bewegende animaties en dubbele rol als schilder én fotograaf gaat DARIUSTWIN zelfs een aantal stappen verder dan zijn oorspronkelijke inspiratiebron.


Bron: LIFE magazine (fotograaf: Gjon Mili)

bottom of page