top of page

Museumnacht Amsterdam: zes tips van CreativeByNature

Bijgewerkt op: 4 nov. 2022

Aanstaande zaterdag, 5 november, vindt de 22e editie van Museumnacht Amsterdam plaats. Meer dan zestig culturele instellingen openen hun deuren met o.a. tentoonstellingen, workshops, theater en muziek. Hieronder zes tips van CreativeByNature.


Digitale reis als online superheld

Het Nxt Museum presenteert de tentoonstelling ‘UFO - Unidentified Fluid Other’ . Het is een ontdekkingstocht naar jezelf - een transformatie van mens naar online superheld. Zo onderga je een metamorfose van mode-collectief The Fabrikant en geeft vogue-danser Jacolby Satterwhite een digitale dansles. Onderweg zijn Nxt-NFTs te vinden en tot slot kom je in een overweldigend kunst- en muziekspektakel terecht. In de grootste museumzaal - Nxt Stage - ervaar je de creaties van aanstormend talent: de ruimte wordt gevuld met prikkelende muziek, terwijl je omringd wordt door een bewegende projectie van 370 m².

Foto: Museumnacht Amsterdam


Jammen met Junior Appiah

Zelf je muzikale talent tentoonstellen? Dan is A'DAM&Co jouw plek tijdens Museumnacht. Muzikanten zijn er welkom om het podium te delen met Junior Appiah, een van de meest talentvolle drummers van ons land. Hij speelt in bands van Rimon, Full Crate, Akwasi, Yung Nnelg en Benny Hunna. Elke jamsessie wordt een verrassing en geeft een extra dimensie aan de expositie die plaatsvindt op de achttiende verdieping van de ADAM Toren.

Foto: IG Junior Appiah


Short films & deep house

Filmliefhebbers kunnen hun geluk op bij Cinema De Vlugt. Er worden 7 short films gedraaid van jonge makers uit Amsterdam Nieuw-West. De variatie is groot met genres als komedie en poëzie en thema’s van crisis en loverboys tot ‘je thuis voelen’. Ga na afloop in gesprek met de cast en crew en geniet van DJ Daff die Café De Vlugt zal vullen met zijn dope deep house sound.

Foto: Museumnacht Amsterdam


Zwartheid Onder Ogen Komen

The Black Archives presenteert ‘Zwartheid Onder Ogen Komen’: een multimediale tentoonstelling over de onderbelichte geschiedenis van de Nederlandse beeldvorming over Zwarte mensen vanaf de koloniale periode tot nu. Het is een verzameling van uniek archiefmateriaal die kraakhelder laat zien hoe koloniale beeldvorming over Zwarte mensen onderdeel werd van het Nederlandse ‘culturele archief’ en onze alledaagse denkbeelden en tradities. Aan de andere kant toont de tentoonstelling hoe er altijd sprake is geweest van verzet tegen verschillende vormen van racisme en hoe Zwarte mensen zelf betekenis hebben gegeven en blijven geven aan hun cultuur en identiteit.

Foto: Museumnacht Amsterdam


Je eigen bubbel uit

Op verschillende plekken in de stad vind je prachtige VR bubbels van Oxytocina Machina - een samenwerking van Studio VRij en ruimtelijk ontwerper Zalán Szakács. Ze bieden bezoekers een anonieme, intieme setting om een virtuele connectie aan te gaan met een bubbel elders. Stap een lichtbubbel in en je eigen bubbel uit.

Foto: Museumnacht Amsterdam


Smibologie

Ook biedt de nacht een verzameling aan inspirerende talks, waaronder ‘De Smibologische mindset als vorm van creatief verzet’ in het Tropenmuseum. Prof. Soortkill geeft een college over Smibologie, de leer van vrije geesten uit de Smib. De schrijver legt uit hoe Smibologie zich relateert aan kolonialisme, wat de link is tussen hiphop en onze koloniale erfenis en hoe taal een rol kan spelen in onderdrukking en emancipatie.

Foto: Museumnacht Amsterdam

bottom of page